Vijesti


Uhapšen Sabahudin Kajdić zbog zločina u Prijedoru 2. Decembra 2019. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenog za odvođenje i ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti tokom jula 1992. godine.
Podignuta optužnica protiv Tadije Mitrovića 2. Decembra 2019. Članak Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Tadije Mitrovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca 1992. godine.
Zukić i ostali: Prigovori Odbrane na analizu Kantonalnog tužilaštva 2. Decembra 2019. Članak Odbrana Amira Zukića i ostalih kojima se sudi za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima istakla je prigovore relevantnosti i zakonitosti na analizu događaja iz operativne akcije “Bosna” koja je kao dokaz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva provedena na jednom od ranijih ročišta.
Grupa navijača “Partizana” podržala Ratka Mladića ispred zatvora u Haagu 29. Novembra 2019. Članak Grupa navijača Fudbalskog kluba “Partizan” iz Beograda skupila se jučer ispred zgrade pritvorske jedinice Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MMKS), gdje su dali podršku bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.
Naredne sedmice prvi svjedoci na suđenju za zločine u istočnoj Bosni 29. Novembra 2019. Članak Državno tužilaštvo će iduće sedmice saslušati prve svjedoke na suđenju petorici optuženih za zločine u Višegradu, Goraždu i Rogatici počinjene u periodu od 1992. do 1995.
Miletić redovno ispunjavala svoje kreditne obaveze 28. Novembra 2019. Članak Svjedokinja Tužilaštva je na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić kazala da je optužena imala šest kreditnih obaveza, koje je redovno ispunjavala.
Moguće priznanje krivice za ratovanje u Siriji 27. Novembra 2019. Članak Pred kraj saslušanja zaštićenog svjedoka koji je rekao da je iz priča čuo da je Ibro Ćufurović u Siriji bio na stražama gdje je bilo i borbi, advokat Senad Dupovac je kazao da mu optuženi sugeriše da želi priznati krivnju.
Predstavljen projekat “Pravosuđe protiv korupcije” 27. Novembra 2019. Članak Kvalitet optužnica i sudskih odluka je identifikovan kao jedan od glavnih problema u radu na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, navedeno je u USAID-ovom projektu “Pravosuđe protiv korupcije”, koji je predstavljen na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
Tužilaštvo BiH traži izručenje Osmana Osmanovića iz Srbije 27. Novembra 2019. Članak Državno tužilaštvo je podnijelo zahtjev za izručenje Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog koji je uhapšen u Srbiji.
Hamzić traži 6.000 KM odštete zbog mjera zabrane 27. Novembra 2019. Članak Na pripremnom ročištu po tužbi Zijada Hamzića, pravosnažno oslobođenog optužbi za zločine počinjene na području Kladnja, predloženo je vještačenje i materijalni dokazi.