Vijesti


Kritike Ministarstvu odbrane Srbije zbog saopćenja i promocije knjige o Kapiji 7. Novembra 2019. Članak Organizacije za ljudska prava osudile su saopćenje srbijanskog Ministarstva odbrane u kojem je kritikovana povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović zbog izjave da su se na promociji knjige u Domu vojske u Beogradu falsifikovale činjenice o ratnom zločinu počinjenom u maju 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji.
Ponovo odgođeno suđenje Slavici Injac 7. Novembra 2019. Članak Suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske ponovo je odgođeno zbog nedolaska jednog člana Sudskog vijeća.
Čaušević zbog liječenja nije došao na suđenje 7. Novembra 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je, kako je u sudnici rekao njegov branilac, zbog liječenja optuženog.
Sutkinja Korner od naredne godine ponovno analizira rad Tužilaštva i Suda BiH 6. Novembra 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) podržalo je molbu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za saradnju u okviru koje će sutkinja Joanna Korner ponovno analizirati procesuiranja ratnih zločina na državnom nivou.
Cvetkoviću potvrđena kazna od 12 godina za zločine u Srebrenici i Bratuncu 6. Novembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Saša Cvetković osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanju u Bratuncu 1992. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Poziv Ujedinjenim nacijama da se bore protiv negiranja zločina 5. Novembra 2019. Članak Međunarodna zajednica trebala bi snažnije zahtijevati da se zaustavi negiranje genocida i zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, te da se osiguraju pravda, istina i reparacije za sve žrtve, poručila je Ujedinjenim nacijama (UN) direktorica TRIAL-a u BiH Selma Korjenić.
Kontakti s ruskim pozivnim brojem na mobitelu Gavrila Stevića 5. Novembra 2019. Članak Na prvom suđenju za odlazak na strano ratište u Ukrajinu, u procesu protiv Gavrila Stevića, svjedok iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je prikazao dva kratka videa koja su pronađena na laptopu i naveo nekoliko brojeva iz Rusije pronađenih u telefonskom imeniku optuženog.
Na Palama pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 5. Novembra 2019. Članak Na lokalitetu Radonjići na Palama počela je ekshumacija prilikom koje su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe.
Ružica Jukić tužila Branka Perića za klevetu 4. Novembra 2019. Članak Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je protiv Branka Perića, sudije Suda Bosne i Hercegovine, podnijela tužbu za klevetu i pritužbu Uredu disciplinskog tužioca.
Presuda tužiocu Idrizu Begiću 22. novembra 4. Novembra 2019. Članak Nakon što je Odbrana tužioca Idriza Begića, kojem se sudi zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem, u završnoj riječi zatražila da Općinski sud u Sarajevu donese odluku kojom se odbija optužnica, izricanje presude je zakazano za 22. novembar.