Članak

Milan Macura oslobođen optužbi za terorizam

15. Novembra 2019.14:17
Milan Macura, stomatološki tehničar iz Banje Luke, nakon ponovljenog suđenja pred Okružnim sudom u Banjoj Luci oslobođen je optužbi za terorizam.

Njemu se sudilo zbog poruke objavljene na Instagramu u kojoj je, između ostalog, naveo da je “idealan materijal za samoubicu” i “traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh “Zimzograd”, događaj kojim se u Banjaluci obilježavaju zimski praznici.

Sudija Snježana Kudrić je u obrazloženju presude navela kako” Tužilaštvo nije dokazalo da je počinio djelo terorizma te se nisu mogle utvrditi namjere optuženog pa je usljed nedostatka dokaza oslobođen”.

Macura je prvostepenom presudom u oktobru 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana. Na osnovu žalbe Odbrane, Vrhovni sud Republike Srpske je ukinuo presudu u septembru 2019. godine, te naložio održavanje novog suđenja. U obrazloženju ranije odluke Vrhovni sud RS-a je naveo da “biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj”.

Ovo obrazloženje je ponovila i sudija Kudrić na današnjem izricanju presude.

Macura je tokom suđenja rekao kako voli satirične filmove i serije, te da su njegovi statusi na Instagramu inspirirani upravo njima.

“U tom statusu sam kopirao izjave iz naših filmova i serija, kako bih kritički ukazao na neke probleme. Većini omladine mojih godina se ne sviđa taj ‘Zimzograd’ koji se dešava u Banjaluci”, rekao je Macura.

On nije želio govoriti za medije nakon izricanja presude. Macura je prva osoba u Republici Srpskoj optužena za terorizam.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Nermina Kuloglija-Zolj