Članak

Vlado Adamović tvrdi da ne može biti svjedok na suđenju Azri Miletić

14. Novembra 2019.18:14
Na ponovljenom suđenju zbog primanja dara i drugih oblika koristi, svjedok Vlado Adamović je rekao kako se dogovorio s Azrom Miletić da joj bude branilac u slučaju “nezakonitog prisluškivanja”.

Vlado Adamović, advokat i bivši sudija, prije ispitivanja se obratio Sudu kazavši kako je sa optuženom Azrom Miletić “vodio razgovor, gdje mi se Azra žali da je priskuškivana, a ja sam joj rekao da je ja branim. Tužioca (Tužilaštva BiH; op.a.) sam upozorio na to, a on je tražio da se pismeno izjasnim, da dam iskaz”.

“Tražim da me zaštitite zloupotrebe Tužilaštva, te da zabranite moje ispitivanje. Mene se prisiljava da svjedočim na okolnosti za koje nisam relevantan”, kazao je Adamović.

On je Kantonalnom tužilaštvu potvrdio kako je dao izjavu 4. marta 2015. godine u Tužilaštvu BiH, na okolnosti “protiv osumnjičenih N.N. zbog odavanja tajnih podataka, a ne i davanje dara i primanje dara”. Rekao je kako je potpisao ono što je kazao, ali da je jasno naglasio da je branilac i da nema nikakvih saznanja.

Adamović je rekao da se smatra braniocem Miletićeve “od onog momenta kad me obavijestila da se nelegalno prisluškuje”, pri čemu joj je on kazao: “Šta god se dešava, ja te branim. Je li to OK? ”, na što mu je, kako je rekao, ona odgovorila da je to uredu.

Na pitanje od kada optuženu poznaje, Adamović je odgovorio: “Od 1813. godine, otkako sam u sudstvu.”

Tužilac Sead Kreštalica je svjedoka pitao za Vlatku Maksimović i Ajlu Bešlagić, za koje je svjedok kazao kako se imena Vlatke sjeća “samo zato što je feminizirana izvedba njegovog imena”, te da mu je optužena Miletić rekla da nju može dobiti preko Maksimović i Bešlagić ukoliko mu nešto treba, što je, kazao je, “uobičajena komunikacija u sudstvu”.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo zapisnik o saslušanju, koji je prihvaćen, ali će se cijeniti samo u onom dijelu u kojem je prezentiran.

Braniteljica Jasenka Rešidović je svjedoka pitala zbog čega je optužena mislila da je prisluškuju, na što je on odgovorio da je to “vjerovatno zbog nekog predmeta iz Bugojna”.

Adamović je istakao kako je Azra Miletić veliki profesionalac, za koju “moli da je vidi na Sudu BiH”.

Prije ispitivanja Adamovića, Jasenka Rešidović, braniteljica optužene, prigovorila je na saslušanje ovog svjedoka, rekavši kako je i ovaj svjedok “plod otrovne voćke”, te da nije davao iskaz u vezi sa ovim predmetom, čime je irelevantan, naglašavajući kako se ovdje ne postavlja pitanje da li je svjedok bio predmet posebnih istražnih radnji, već kako se došlo do njega. Odluku o ovom prigovoru Sud će donijeti u meritumu.

Miletić je u obraćanju Sudu rekla kako se protiv Ajle Bešlagić koja se spominje vodio disciplinski postupak, a “po mojoj molbi, Adamović ju je zastupao”.

Na ovo suđenje pozvana je i Vlatka Maksimović, koja nije pronađena na adresi poznatoj Sudu. Tužilac Kreštalica je iznio zahtjev da se ona ne poziva, budući da je, prema navodima Odbrane, u Njemačkoj, te da se njen iskaz pročita.

Odbrana je na ovaj zahtjev uložila prigovor, kazavši kako se svjedok može saslušati videolinkom, te da nisu ispunjeni zakonski uvjeti da se zapisnik čita.

Optužnica tereti Miletić za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, a Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo presudu po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora, te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar.

Nermina Kuloglija