Vijesti


Svjedok analizirao oružje s fotografija na suđenju Gavrilu Steviću 26. Novembra 2019. Članak Svjedok – stručno lice Tužilaštva BiH govorio je na suđenju Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na ratište u Ukrajinu, o fotografijama i videomaterijalima koji su pronađeni kod optuženog.
Daktilografkinja nije imala prihoda bez porijekla 26. Novembra 2019. Članak Vještakinja Državnog tužilaštva izjavila je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi da daktilografkinja optuženog – na osnovu njenih primanja koje je imala na uvid – nije mogla lično podmirivati troškove života ukoliko je živjela sama, kao i da kod nje nije bilo prihoda bez porijekla.
Osmanu Osmanoviću u Srbiji određen pritvor zbog istrage za ratni zločin 25. Novembra 2019. Članak Viši sud u Beogradu odredio je bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Osmanu Osmanoviću pritvor od 30 dana, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.
Tužiocu Idrizu Begiću tri godine zatvora zbog primanja nagrade 22. Novembra 2019. Članak Sarajevski Općinski sud osudio je tužioca Idriza Begića na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.
Kahri Vejzoviću smanjena kazna na četiri godine zatvora 21. Novembra 2019. Članak Trećestepeno vijeće Državnog suda donijelo je presudu kojom je Kahro Vejzović, nekadašnji pripadnik Policijske stanice Stupari kod Kladnja, osuđen na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti.
Novinarkama BIRN-a BiH dvije nominacije za međunarodnu nagradu “Fetisov” 21. Novembra 2019. Članak Novinarke Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Albina Sorguč i Emina Dizdarević ušle su u uži krug za međunarodnu nagradu “Fetisov” sa serijalima priča o ratnim zločinima i tranzicionoj pravdi.
Podignuta optužnica protiv Miladina Trifunovića za zločine u Vogošći i Ilijašu 20. Novembra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je Miladina Trifunovića za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Vogošće i Ilijaša počinjene 1992. godine.
Podignuta optužnica za zločine na Palama 20. Novembra 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Malke Koromana zbog zločina počinjenih nad više desetina civila nezakonito zatočenih u zgradi Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale i obližnjoj fiskulturnoj sali, gdje su zlostavljani, mučeni i premlaćivani, a od posljedica zlostavljanja i teških tjelesnih ozljeda, više osoba je preminulo iste noći ili narednog dana, saopćeno je iz Tužilaštva.
Povećane kazne Božiću i Hastoru za planiranje terorističkog napada 19. Novembra 2019. Članak Uvaživši žalbe Državnog tužilaštva, Sud BiH je povećao kazne zatvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru sa ukupno šest i po na devet godina zbog planiranja počinjenja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli.
Zukić i ostali: Jedna poruka na dva telefona 18. Novembra 2019. Članak U nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrane optuženih ispitale su stručnu osobu iz Granične policije u vezi s njegovom analizom prisluškivanih komunikacija između sedmorice optuženih, kao i drugih lica.