Vijesti


Međusobne optužbe Državnog tužilaštva i Suda bez iznošenja detalja o uočenim nepravilnostima 4. Augusta 2020. Vijest Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća povodom akta i zaključaka Suda BiH i optužilo ovu instituciju da je dopis dostavilo samo pojedinim rukovodiocima u Tužilaštvu, iz Državnog suda su optužili Tužilaštvo da dezavuiše javnost i da se akt odnosi na uočene nepravilnosti u praksi sa ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire. Dok niti jedna niti druga institucija nisu navele detalje o kakvim mogućim nepravilnostima se radi, pravni stručnjaci smatraju ovakvu komunikaciju dvije državne pravosudne institucije neprimjernom.
Čaušević: Iskaz o fiktivnim fakturama dala isprepadana 4. Augusta 2020. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hata Bešlagić nije željela da govori o detaljima poslovnih odnosa sa Anesom Sadikovićem, kojem se sudi sa nekadašnjim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalom Čauševićem.
Bivši logoraši ogorčeni Milanovićevom odlukom da odlikovanje uruči brigadama HVO-a 3. Augusta 2020. Vijest Poruke koje odlikovanjem gardijskih brigada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) šalje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a pogotovo time što bi jedno od odlikovanja mogao preuzeti i Zlatan Mijo Jelić, optužen pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločin protiv čovječnosti, “ne mogu doprinijeti zatvaranju ratnih rana, nego ih samo pobuđuju”, upozoravaju predstavnici udruženja bivših logoraša za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Koštana bolnica: Ni nakon 27 godina nema zaborava 3. Augusta 2020. Vijest U utorak, 4. augusta, bivši logoraši će, uz mjere zaštite koje su donesene zbog sprečavanja širenja koronavirusa, obilaskom “Koštane bolnice” u Stocu i polaganjem cvijeća obilježiti godišnjicu zločina počinjenih u ovom objektu. Među njima će biti i Mustafa Dizdar, koji je nakon zlostavljanja dovođen pred svoju djecu.
Bošnjak i ostali: Još uvijek nepoznat termin izricanja presude odgođene u martu 3. Augusta 2020. Vijest Izricanje presude četvorici optuženih za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći ni četiri mjeseca nakon prvobitnog odgađanja još nije zakazano zbog epidemiološke situacije i činjenice da jedan od optuženih živi u Srbiji, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Dan sjećanja na žrtve u Foči: Još uvijek se traga za preko 600 osoba 2. Augusta 2020. Vijest Porodice žrtava, preživjeli logoraši i žene žrtve nasilja 2. augusta u Foči obilježavaju Dan sjećanja na ubijene žrtve, od kojih se još uvijek traga za 627 osoba. Iz Udruženja žrtava poručuju da je ove godine ceremonija obilježavanja naročito tužna jer porodice dočekuju još jedan Bajram bez svojih najmilijih.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Ljubuškom 31. Jula 2020. Vijest U Državnom sudu je sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem planirano izricanje presude sedmorici nekadašnjih pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.
Država će platiti 20.000 KM za naknadu nematerijalne štete oslobođenima optužbe za ratni zločin 30. Jula 2020. Vijest Sud BiH je po tužbama Zijada Hamzića i Nusreta Muhića, pravosnažno oslobođenih optužbe za ratni zločin počinjen na području Kladnja, dosudio obojici po 10.000 konvertibilnih maraka (KM) za naknadu nematerijalne štete zbog mjera zabrane koje su im izrečene za vrijeme suđenja.
Zbog povećane potražnje, produženo vrijeme čekanja na PCR testiranje i u privatnim poliklinikama 29. Jula 2020. Vijest Građani koji se žele testirati na COVID-19 u privatnim poliklinikama u Sarajevu morat će na takvu uslugu sačekati oko dvije sedmice jer su privatne poliklinike i laboratorije ograničene tehničkim mogućnostima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i drugih akreditovanih laboratorija, što je jako malo s obzirom na potrebe, kaže doktor Djinan Al-Tawil za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Vlada Federacije usvojila prijedlog izmjena zakona za upis djece povratnika iz Sirije u matične knjige 29. Jula 2020. Vijest Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku FBiH kojim će se omogućiti upis djece povratnika sa sirijskog ratišta u matičnu knjigu rođenih, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).