Suđenje

Čaušević: Iskaz o fiktivnim fakturama dala isprepadana

4. Augusta 2020.14:11
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hata Bešlagić nije željela da govori o detaljima poslovnih odnosa sa Anesom Sadikovićem, kojem se sudi sa nekadašnjim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalom Čauševićem.
Kemal Čaušević. Izvor: BIRN BiH

Bešlagić, koja je u drugom predmetu optužena sa Sadikovićem i ostalima za porezne utaje, svjedočila je uz pravnog savjetnika i nije željela da govori o detaljima poslovnog odnosa sa Sadikovićem.

Ona je rekla da je imala firmu u Mađarskoj i da se bavila uvozom i izvozom, uključujući kinesku robu, odnosno tekstil i obuću. Navela je da je Anesa Sadikovića upoznala 2010. ili 2011. godine, kada se njegov otac Kasim razbolio.

Izjavila je da je sa njima sarađivala i da im je radila izvozne papire.

“Dobijem narudžbu, napravim im fakturu”, kazala je Bešlagić.

Odbrane su prigovorile da su ova pitanja predmet optužbi u drugom postupku. Sadiković je rekao da je on u ovom predmetu optužen za davanje mita, a ne za poreznu utaju.

Sudija Biljana Ćuković je dozvolila pitanja, navodeći da suština optužbi jeste mito, ali da je u optužnici opisan način na koji je do toga došlo.

Svjedokinja nije željela da dalje odgovara na pitanja o tome ko je sačinjavao fakture, kako joj je plaćano, kao ni o drugim licima sa kojima je sarađivala.

Tužilac Dubravko Čampara joj je zbog toga predočio izjavu koju je dala kao osumnjičena 2012. godine.

Tada je navela da Anesa Sadikovića poznaje desetak godina kroz saradnju na uvozu tekstilne robe iz Mađarske u BiH. U izjavi svjedokinje stoji da je njena firma za njih sačinjavala fiktivne fakture.

U izjavi je navela da je od Anesovih ljudi dobijala specifikacije za robu na papiru a da robu nije ni vidjela. Izjavila je da joj je plaćano 400 eura po kamionu.

Na predočene ove i druge dijelove izjave, Bešlagić je kazala da ne može ništa reći.

“Došli su mi u Doboj i odveli u SIPA-u. Isprepadali su me, ne znam šta sam govorila”, rekla je Bešlagić.

Odbrane su prigovorile na predočavanje ove izjave date bez advokata. Na pitanja Sadikovića, svjedokinja je kazala da nije bila pitana o vlasnicima firmi. Potvrdila je da je dobijala otpremnice “od Kineza” i da cijene nisu bile umanjivane.

Ona je rekla da je kasnije davala druge izjave i da nikada nije spominjala fiktivni promet.

Bešlagić je kazala da nikada nije imala kontakte sa Čauševićem niti je čula da su Sadikovići u kontaktu s njim.

Na pitanje optuženog Čauševića odgovorila je da je u Mađarskoj niko krivično ne goni.

Sadikovićeva braniteljica Adna Dobojlić prigovorila je više puta zbog toga što je predsjedavajuća Ćuković odlučivala kao sudija za prethodni postupak u predmetu u kojem je Bešlagić optužena. Ćuković je odbila ove prigovore, upozoravajući braniteljicu da je ranije odlučeno o ovom pitanju i da nema potrebe da ponavlja istu stvar.

Čaušević se tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

U okviru dokaza replike Tužilaštva saslušan je i Damir Župarić iz UIO-a, koji je potvrdio svoj potpis na informaciji sačinjenoj na zahtjev Tužilaštva o uvozu četiri firme za period od 2005. do 2011. godine.

Župarić je rekao da je tu informaciju sačinio njegov kolega, a da je on potpisao. Podaci iz informacije, kako je kazao, trebalo bi da označavaju broj prevoznih sredstava kojima je prevožena roba.

Ukupan broj iz tabele za firme “Eko-san”, “Janus”, “Obitex” i “KS Obitex” iznosi 2025.

Odbrana Čauševića insistirala je da se u informaciji nigdje ne spominju kamioni koje je spomenuo tužilac. Svjedok se složio da je moguće da uvezena roba nije bila samo tekstilna, kao i da jedan kamion može uvoziti robu jednog, kao i deset uvoznika.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. septembar.

 

Marija Taušan