Vijest

Država će platiti 20.000 KM za naknadu nematerijalne štete oslobođenima optužbe za ratni zločin

Sud BiH je po tužbama Zijada Hamzića i Nusreta Muhića, pravosnažno oslobođenih optužbe za ratni zločin počinjen na području Kladnja, dosudio obojici po 10.000 konvertibilnih maraka (KM) za naknadu nematerijalne štete zbog mjera zabrane koje su im izrečene za vrijeme suđenja.
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Hamzićev punomoćnik Kenan Hadžimuhović je u februaru ove godine na ročištu podnio tužbeni zahtjev na ime naknade nematerijalne štete u iznosu od 15.350 KM. Kako je rekao tada, Hamzić je preko godinu dana bio onemogućen da napusti svoje mjesto boravišta, a više od četiri godine nije mogao da putuje izvan države, dok je preko 150 puta bio obavezan da se javlja u policijsku stanicu.

Hamzić je za vrijeme trajanja sudskog postupka imao mjere zabrane u periodu od marta 2013. do septembra 2017. godine.

“Kod Hamzića je prvostepeni sud dosudio samo 4.000 KM, nakon moje žalbe podigli su na 10.000 konvertibilnih maraka”, kazao je Hadžimuhović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Hadžimuhović je u parničnom postupku za naknadu štete zastupao i Muhića, koji je podnio zahtjev za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 22.000 KM zbog mjera zabrane i javljanja u policiju od 2013. do 2015. godine, kao i pretrpljene duševne boli, straha i umanjenja životne aktivnosti.

“Za Muhića sam ja tražio 22.000 KM. Prvostepeni sud je dosudio 17.000 KM i onda je drugostepeno vijeće usvojilo žalbu Pravobranilaštva BiH i smanjilo iznos na 10.000 KM”, pojasnio je Hadžimuhović.

Također, pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH Osman Gogić i Selman Busnov su tužili Bosnu i Hercegovinu tražeći naknadu za pretrpljenu duševnu bol i mjere zabrane za vrijeme krivičnog postupka.

Gogić je podnio zahtjev u vrijednosti od 6.000 KM, a prvostepeni sud je dosudio 4.500 KM. Kako je rekao Hadžimuhović, uložio je žalbu i čeka se drugostepena odluka.

Prema riječima Hadžimuhovića, Busnov je tražio 11.000 KM, ali je Sud smanjio visinu naknade na 7.000 KM, te su uložili žalbu.

Hamzića, Muhića, Gogića i Busnova je u maju 2019. Apelaciono odjeljenje Državnog suda oslobodilo optužbi za ratni zločin na području Kladnja počinjen od maja 1992. do jula 1993. godine.

Hamzić se, prema optužnici, teretio kao komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari, Muhić kao šef grupe za sprečavanja i suzbijanje kriminaliteta Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kladanj, Gogić kao vojni policajac, a Busnov kao načenik SJB-a Kladanj.

Ramiz Halilović, aktivni policajac i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima, također istom presudom oslobođen optužbi za zločine u Kladnju, tužbenim zahtjevom je zatražio naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Halilović tužbom traži naknadu materijalne štete u iznosu od oko 187.000 KM, koji se, osim finansijskih gubitaka u firmi, odnose i na troškove odbrane od oko 12.000 KM, te prevoza za vrijeme trajanja suđenja od 4.000 KM.

Osim toga, tužbom je obuhvaćen i zahtjev za naknadu nematerijalnih troškova zbog duševne boli i pretrpljenog straha u visni od 25.000 KM.

Halilovićeva punomoćnica Nina Karačić je za BIRN BiH kazala da je dobila obavijest od Suda BiH da presuda neće biti donesena prije kraja septembra ove godine.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija