Vijesti


Ročište po tužbi aktivistkinja grupe “Pravda za Davida” zatvoreno za javnost 24. Jula 2020. Vijest Pripremno ročište pred Osnovnim sudom u Banjaluci po tužbi koju su zbog diskriminacije podnijele protiv Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a dvije aktivistkinje neformalne grupe “Pravda za Davida” zatvoreno je za javnost zbog pandemije koronavirusa.
Advokati najavljuju štrajk i podnošenje krivične prijave zbog najave izmjena zakona 24. Jula 2020. Vijest Nakon što je Regionalna advokatska komora Sarajevo najavila da će stupiti u štrajk i podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića – zbog najavljene izmjene Zakona o advokaturi prema kojoj bi Ministarstvo određivalo visinu njihove tarife – ovaj prijedlog zakona povučen je iz parlamentarne procedure, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Pitanje migranata kao najveći izazov za novog ministra sigurnosti BiH 23. Jula 2020. Vijest Predstavnički dom Parlamentarne skupštine potvrdio je imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Neki od najvećih izazova s kojima bi se mogao suočiti novi ministar jeste pitanje migranata, kao i terorizma, smatraju pojedini članovi državne parlamentarne skupštine s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Upis djece u matičnu knjigu rođenih neriješen i nakon osam mjeseci od povratka iz Sirije 23. Jula 2020. Vijest Nakon što se u junu govorilo o mogućem upisu djece povratnika iz Sirije u matičnu knjigu rođenih, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je potvrđeno kako je upis i dalje nemoguć budući da su matični uredi odbili zahtjeve za upis, a do izmjena Zakona o vanparničnom postupku još uvijek nije došlo.
Naknada za stvaraoce Republike Srpske: Vrijeđanje svih žrtava uz podršku vlasti 23. Jula 2020. Vijest Nakon što je haški osuđenik Momčilo Krajišnik pokrenuo inicijativu za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske (RS), predsjednici političkih partija koje učestvuju u Narodnoj skupštini RS-a jučer su potpisali izjavu o podršci inicijativi isplate valorizovane naknade za ratni period za prvi saziv poslanika, što je u periodu obilježavanja zločina u Prijedoru dodatno povrijedilo preživjele i članove porodica žrtava, dok borci za ljudska prava ovo smatraju ismijavanjem.
Imenovanje Erica Larsona: “Borba protiv korupcije na području KS-a dobija novu dimenziju” 22. Jula 2020. Vijest Eric Larson, bivši međunarodni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i nekadašnji savjetnik za pravosuđe u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, imenovan je kao viši savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo (KS).
Nakon više od dvije godine od smrti pješaka, potvrđena optužnica protiv Semira Efendića 22. Jula 2020. Vijest Iako je Općinski sud optužnicu protiv Semira Efendića, načelnika sarajevske Općine Novi Grad, potvrdio gotovo dvije i po godine nakon saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradao pješak, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo kaže da je razlog ovako dugog vremenskog perioda opravdan zbog nedostatka vještaka sudske medicine. Efendić se oglasio na svom Facebook profilu navodeći da ne želi komentarisati zašto je optužnica potvrđena sada.
Radenko Marinović traži od BiH 50.000 KM odštete 22. Jula 2020. Vijest Radenko Marinović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u Prijedoru, tužio je Bosnu i Hercegovinu radi naknade nematerijalne i materijalne štete u iznosu od 50.000 KM.
Optuženi Čaušević nije došao na suđenje zbog zdravstvenih razloga 22. Jula 2020. Vijest Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska optuženog.
Milovanović: Povremena duševna bol 22. Jula 2020. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, vještak neuropsihijatar je izjavio da je Slavko Milovanović tokom dokaznog postupka, nakon kojeg je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice, trpio duševnu bol različitog intenziteta, koja se povremeno javljala.