Vijest

Dan sjećanja na žrtve u Foči: Još uvijek se traga za preko 600 osoba

2. Augusta 2020.09:38
Porodice žrtava, preživjeli logoraši i žene žrtve nasilja 2. augusta u Foči obilježavaju Dan sjećanja na ubijene žrtve, od kojih se još uvijek traga za 627 osoba. Iz Udruženja žrtava poručuju da je ove godine ceremonija obilježavanja naročito tužna jer porodice dočekuju još jedan Bajram bez svojih najmilijih.

Foča. Izvor: BIRN BiH

Halida Konjo-Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”, kaže da će sjećanje na žrtve biti održano na Željeznom mostu (Karlov most) kod Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča na dan kad je porušena ili minirana Aladža džamija.

“Urađeno je to na Aliđun, kada je bilo jedno opće pravoslavno slavlje, kada su, uz rafale, pjesmu i alkohol, slavili završetak etničkog čišćenja i progona Bošnjaka i nesrba iz Foče”, kaže Konjo-Uzunović.

Naglašava da je ovogodišnje obilježavanje sjećanja na osobe ubijene u Foči posebno teško jer je i treći dan Kurban-bajrama.

“Teško nam je zaista jer je i treći dan Bajrama, kada bi trebalo da radost Bajrama dijelimo s našim najmilijima koji su na najstravičnije načine završavali u obližnjem KP Domu Foča, u njegovim hladnim zidinama, kroz koje je prošlo hiljade nesrba. Mnogi od njih su završili upravo na mostu, kada su ih, poslije silnih stravičnih tortura, bacali u hirovitu i hladnu Drinu”, kaže Konjo-Uzunović, dodajući da je teško biti na tom mostu i prisjetiti se toga a ostati dostojan svoje vjere, ličnosti i žrtava.

Porodice žrtava tragaju za još 627 posmrtnih ostataka ubijenih Fočaka, a Konjo-Uzunović kaže da je pred sudovima u Haagu i BiH do sada doneseno niz presuda, među kojima je najviše osoba osuđeno za seksualno nasilje nad djevojčicama i ženama.

“Prvi put je u presudama Haškog tribunala presuđeno seksualno ropstvo upravo u Foči, i Foča je na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena. (…) U vrlo kratkom roku je sve nesrpsko stanovništvo protjerano, sve bogomolje porušene, njih 17, grad je bio etnički očišćen u vrlo kratkom roku”, kaže Konjo-Uzunović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dodajući da je u Foči bilo na desetine logora smrti za žene i muškarce odvojeno, ali da trenutno u tom gradu ne postoji nijedno spomen-obilježje nesrpskim žrtvama.

Albina Sorguč