Vijesti


Keserović: Emitovan snimak s pozivom na ubijanje 29. Jula 2020. Suđenje Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaključio je s velikom vjerovatnoćom da je lice koje na snimku poziva na ubistva Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji.
Skoro 30 godina od ubistava 45 osoba u Vrbanji kod Bugojna 28. Jula 2020. Vijest Porodice 45 ubijenih stanovnika bugojanskog naselja Vrbanja obilježile su 27. godišnjicu njihovog stradanja na skromniji način zbog mjera koje su izrečene radi sprečavanja širenja koronavirusa. Kako kažu u Udruženju “Vrbanja 93”, porodice su, i nakon toliko godina, nezadovoljne radom na procesuiranju odgovornih za ovaj zločin.
Završena ekshumacija: U Tomašici nisu pronađeni novi posmrtni ostaci 28. Jula 2020. Vijest Istražioci Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) nisu pronašli ni jedan posmrtni ostatak u mjestu Tomašica kod Prijedora, potvrđeno je iz ove institucije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zabrinjavajući pritisci na urednike BHRT-a zbog izvještavanja o negiranju genocida u Srebrenici 27. Jula 2020. Vijest Zaključak Upravnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u kojem traže odgovornost uredništva zbog objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida u radijskom programu predstavlja miješanje u programsku politiku Javnog servisa, koja ide u korist negatorima genocida u Srebrenici, smatraju sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Hamza Labidi Sud BiH donio odluku o ukidanju pritvora Hamzi Labidiju 24. Jula 2020. Vijest Državni sud donio je odluku o ukidanju pritvora Hamzi Labidiju, optuženom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) branilac Bakir Hećimović.
Na području Bugojna pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe 24. Jula 2020. Vijest Na lokalitetu Rostovo (općina Bugojno) pronađeni su posmrtni ostaci četiri osobe, za koje se pretpostavlja da je riječ o Hrvatima s područja Bugojna nastradalim 1993. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Ratko Mladić: “Moje zdravlje se pogoršava” 24. Jula 2020. Vijest Na statusnoj konferenciji održanoj u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS), bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić je rekao kako je sve lošijeg zdravstvenog stanja, a njegova Odbrana je zatražila da se iznošenje žalbi na presudu održi nakon procjene njegovog mentalnog stanja, te uvida u medicinsku dokumentaciju.
Utvrđivanje identiteta Hamze Labidija na aerodromu u Sarajevu 24. Jula 2020. Vijest Na suđenju Hamzi Labidiju pred Državnim sudom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, vještakinja iz oblasti kriminalistike je navela da je na osnovu otisaka prstiju utvrđen identitet optuženog na sarajevskom aerodromu.
Kriminalne grupe s Balkana sve više djeluju u inostranstvu 24. Jula 2020. Vijest Događaji iz ‘90-ih godina, posebno rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, imali su veliki uticaj na Zapadni Balkan i doprinijeli su “preseljenju” pojedinih žarišta organizovanog kriminala van zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, pokazuje izvještaj Waltera Kempa, dugogodišnjeg člana Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) i predsjednika Međunarodnog instituta za mir.
Ibro Merkez oslobođen optužbi za zločine počinjene u Goraždu 24. Jula 2020. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je Ibru Merkeza optužbi za nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje prema srpskim civilima u Goraždu 1992. godine.