Vijest

Vlada Federacije usvojila prijedlog izmjena zakona za upis djece povratnika iz Sirije u matične knjige

29. Jula 2020.15:53
Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku FBiH kojim će se omogućiti upis djece povratnika sa sirijskog ratišta u matičnu knjigu rođenih, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sjednica Vlade Federacije. Izvor: Vlada FBiH

Mato Jozić, ministar pravde Federacije, za BIRN BiH je kazao kako ove izmjene i dopune po skraćenom postupku idu u parlamentarnu proceduru.

“Ministarstvo je predložilo izmjene i dopune rađene po zaključku Vlade. One se odnose na proceduru po kojoj bi sudovi mogli raditi u vanparničnom postupku za djecu koja dolaze iz Sirije”, rekao je Jozić.

Federalno ministarstvo pravde je zaključkom Vlade iz februara ove godine bilo zaduženo da sačini izmjene i dopune Zakona o vanparničnom postupku kako bi se harmonizirali entitetski zakoni o vanparničnom postupku u Bosni i Hercegovini.

Time bi se utvrdila nadležnost sudova da “u vanparničnom postupku utvrđuju vrijeme i mjesto rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga”, navode iz Federalnog ministarstva pravde.

“S obzirom da utvrđivanje mjesta i vremena rođenja, i krvne veze s roditeljima predstavljaju temelj za upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, a ako navedeno ne mogu dokazivati ni izvatkom iz matične knjige rođenih inozemnog tijela, neophodno je da se u sudskom postupku utvrde te činjenice. Imajući u vidu da ovaj problem ne može biti predmet upravnog postupka, izmjene i dopune i jesu harmonizacija s odredbama zakona o vanparničnom postupku u Republici Srpskoj i zemljama okruženja”, pojašnjeno je iz Federalnog ministarstva pravde.

Samir Suljagić, direktor Centra za socijalni rad u Sarajevu, ranije je za BIRN BiH kazao kako postoje ozbiljni problemi kada se u matične knjige trebaju upisati djeca povratnika iz Sirije, sa nekadašnjih zaraćenih područja pod kontrolom takozvanog ISIL-a, što predstavlja problem i pri ostvarivanju svih ostalih prava, uključujući i prava na upise od vrtića i škola pa do ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

“Ta djeca su pravno nevidljiva”, naglasio je Suljagić, pojasnivši kako su “ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje, socijalna prava i upis djece u školu i vrtiće vezani za identifikacione dokumente”.

BIRN BiH je ranije pisao kako je Udruženje “Vaša prava BiH” pred matičnim uredima pokrenulo upravne postupke za upis 11 djece koja su krajem prošle godine deportovana iz Sirije u BiH.

Kako su tada rekli za BIRN BiH, u udruženju smatraju da su se ovi predmeti mogli okončati upravnim postupkom slijedom Ustava BiH i ratificiranih međunarodnih konvencija rukovodeći se principom “najboljeg interesa djeteta”, ali matični uredi su njihove zahtjeve odbili.

Žalbu na ovakvo rješenje matičnih ureda udruženje je uputilo Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (FMUP) kao nadležnima za postupanje u slučajevima upisa u matične knjige FBiH djece rođene u inozemstvu.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, ranije je za BIRN BiH kazao kako je jedini način upisa djece u matičnu knjigu rođenih izmjena Zakona o vanparničnom postupku.

“Pored najbolje namjere, svjesni prava djeteta, moramo raditi u skladu sa zakonom. Ministarstvo pravde treba po hitnoj proceduri poslati izmjene zakona”, rekao je Čampara.

Sredinom decembra 2019. godine, u BiH je iz Sirije deportovana grupa u kojoj je bilo 12 djece koja su boravila s porodicama u kampovima “Al-Hol” i “Roj”. U ovim kampovima i dalje se nalazi više desetina građana BiH, čiji se povratak očekuje u narednom periodu.

Nermina Kuloglija-Zolj