Vijesti


VSTV je napokon formirao Odjel za integritet. Šta sada? 19. Augusta 2020. Analiza Na posljednjoj sjednici održanoj prije godišnjih odmora, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojili su odluku kojom se osniva Odjel za integritet nosilaca pravosudnih funkcija. Evropska komisija ranije je objasnila da je to važan korak prema većoj odgovornosti i provjeri integriteta sudija i tužilaca, ujedno i uslov buduće podrške VSTV-u. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) upozoravaju da je odluka o osnivanju Odjela samo prvi u nizu koraka i da su prvi rezultati Odjela još uvijek neizvjesni i možda mjesecima daleko.
COVID-19 onemogućava da se Dragoljub Kunarac izjasni o krivici u Sudu BiH 18. Augusta 2020. Vijest Trenutna epidemiološka situacija izazvana koronavirusom dodatno onemogućava pristup Dragoljuba Kunarca Sudu BiH, kako bi se izjasnio o optužbama za zločine počinjene u Foči, te je u toku procedura upućivanja zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć nadležnom organu u Njemačkoj, u svrhu potencijalnog organiziranja ročišta, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Milarem Berbić “Velika vjerovatnoća” da je čovjek sa kapom i naočalama Berbić 17. Augusta 2020. Suđenje Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je odgovarajući na pitanja Odbrane precizirao da je velika vjerovatnoća da se na predočenim fotografijama nalazi optuženi Milarem Berbić.
VSTV registrovao predmet protiv Gordane Tadić nakon pisanja “Oslobođenja” 17. Augusta 2020. Vijest Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (UDT VSTV) je po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovao predmet protiv glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Milan Lukić odbio prihvatiti dokumente Suda BiH 17. Augusta 2020. Vijest Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Milana Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji odbio prihvatiti dokumente Državnog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Bivši član desničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja u BiH vraćen u Kanadsku mornaricu 17. Augusta 2020. Vijest Bivši član međunarodnog desničarskog foruma koji je dogovarao prodaju oružja iz Bosne i Hercegovine ponovno je, nakon suspenzije, vraćen u službu Kraljevske kanadske mornarice iako je ranije pisao o mržnji prema ovoj zemlji i vojsci.
SFF: Priča o spašavanju djece iz nacističkih logora i suočavanje sa prošlošću veterana u BiH 14. Augusta 2020. Vijest Ovogodišnji program “Suočavanje s prošlošću” na Sarajevo Film Festivalu donosi istinitu priču o ženi koja je spašavala djecu iz nacističkih logora, dok u drugim programima festivala filmovi sa ratnom tematikom najčešće govore o životu u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i posljedicama rata.
Potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u sirijskom kampu u kojem su žene i djeca iz BiH 13. Augusta 2020. Vijest Humanitarne organizacije koje pomažu stanovnicima kampa “Al-Hol” na sjeveroistoku Sirije, u kojem je smješteno i više desetaka bosanskohercegovačkih žena i djece, potvrdile su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prve slučajeve zaraze koronavirusom među zdravstvenim radnicima koji su tamo angažirani, ali se informacije o tome ima li oboljelih među samim stanovnicima razlikuju.
Pet stvari zbog kojih je važno pratiti izbor novog direktora Agencije za javne nabavke 13. Augusta 2020. Analiza Vrijednost ugovora o javnim nabavama godinama se u Bosni i Hercegovini kreće između dvije i tri milijarde konvertibilnih maraka, pa je izuzetno važno ne samo pratiti proces trošenja javnog novca, nego i znati kome je povjereno upravljanje Agencijom za javne nabave.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Identifikacija nije moguća sa sigurnošću 12. Augusta 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da na određenim fotografijama nije mogao biometrijskim metodama identifikovati optuženog Senada Kasupovića, ali da postoji nekoliko slika koje asociraju na optuženog.