Vijest

Bošnjak i ostali: Još uvijek nepoznat termin izricanja presude odgođene u martu

3. Augusta 2020.12:06
Izricanje presude četvorici optuženih za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći ni četiri mjeseca nakon prvobitnog odgađanja još nije zakazano zbog epidemiološke situacije i činjenice da jedan od optuženih živi u Srbiji, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Boris Bošnjak i ostali. Izvor: Sud BiH

“Vijeće je u predmetu Boris Bošnjak i drugi, prateći epidemiološku situaciju, kao i sve mjere donesene od strane kriznih štabova i stanja na granicama u Bosni i Hercegovini i susjednim državama odgodilo izricanje presude u ovom predmetu”, naveli su u odgovoru iz Suda BiH.

Za zločine u Bileći sudi se Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću.

Prema optužnici, oni su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći te su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Izricanje presude bilo je prvobitno zakazano za 10. mart ove godine, ali je odgođeno i nepoznato je kada će presuda biti izrečena.

Iz Suda BiH su naveli da ročište za izricanje presude još uvijek nije određeno, imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju kako u BiH, tako i regionu, posebno Republici Srbiji, gdje optuženi Miloš Mavrak ima prebivalište.

“Vijeće napominje da su granice BiH, zbog pandemije virusom COVID-19, duži vremenski period bile zatvorene, a preporuke kriznih štabova da se prilikom organizovanja suđenja i ročišta vodi računa o bezbjednosti i zdravstvenoj sigurnosti svih učesnika u postupku. Pritom, Vijeće ponovo naglašava da jedan od optuženih u predmetu ima prebivalište u Republici Srbiji, a Sud u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku (ZKP) BiH je dužan osigurati svim optuženim pravo da prisustvuju izricanju presude, a da se pritom ne ugroze životi i zdravlje svih učesnika u sudskom postupku”, naveli su iz Suda BiH.

Iz Državnog suda ističu da će o terminu ročišta za izricanje presude, javnost biti naknadno i blagovremeno obaviještena.

“Ročište će se zakazati kada se steknu uslovi s aspekta zdravstvene bezbjednosti i kada Sud bude u mogućnosti obezbijediti prisustvo svim strankama, braniocima i oštećenim u ovom predmetu bez rizika po njihovo zdravlje”, naveli su iz Suda BiH.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 12. aprila 2016. godine, a Tužilaštvo je tokom postupka nastojalo dokazati 40 tačaka optužnice.

Minka Kreho, predsjednica Krivičnog odjeljenja i sutkinja Suda BiH, ranije je za BIRN BiH kazala da je Sud BiH donio odluku da se suđenja nastavljaju od 1. juna za predmete do pet optuženih, u dvije najveće sudnice Suda BiH, u kojima se može napraviti odgovarajuća distanca između svih učesnika.

Kreho je ranije navela da je u odluci Suda navedeno da se ročišta mogu organizovati i zakazivati samo na način i u prostorijama u kojima je moguće obezbijediti adekvatnu fizičku distancu svih optuženih i ostalih učesnika u postupku. Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi više od 15 predmeta koji imaju veći broj optuženih.

Za zločine u Bileći počinjene 1992. godine ranije su pravosnažno osuđeni Goran Vujović na šest, Miroslav Duka na 12 i Željko Ilić na pet godina zatvora.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u. Ilić je osuđen kao policajac za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, raspisana je potjernica.

Albina Sorguč