Vijest

Zbog povećane potražnje, produženo vrijeme čekanja na PCR testiranje i u privatnim poliklinikama

Građani koji se žele testirati na COVID-19 u privatnim poliklinikama u Sarajevu morat će na takvu uslugu sačekati oko dvije sedmice jer su privatne poliklinike i laboratorije ograničene tehničkim mogućnostima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i drugih akreditovanih laboratorija, što je jako malo s obzirom na potrebe, kaže doktor Djinan Al-Tawil za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Ilustracija. Izvor: Freepik

Doktor Al-Tawil kaže da su Veterinarski fakultet u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske dvije međunarodno akreditovane laboratorije u BiH preko kojih privatne klinike rade komercijalno PCR testiranje. Njegova klinika, kako kaže, radi testiranje preko Veterinarskog fakulteta, ali su limitirani tehničkim mogućnostima fakulteta i trenutno je ograničen broj na 40 nalaza dnevno, što je jako malo s obzirom na potrebe.

“Postoje liste čekanja jer je broj testova koji se mogu uraditi na dnevnoj bazi limitiran, a Krizni štab je u početku epidemije zabranio privatnim laboratorijima da rade testiranja, pa nisu niti razmišljali o akreditaciji. U vrijeme katastrofe – a ovo očito jeste katastrofa medicinska, ekonomska, psihološka – nećete gledati je li nešto privatno ili državno, koristit ćete sve resurse koje imate na raspolaganju, ako ste pametni”, navodi Al-Tawil i dodaje kako treba vremena da se formira laboratorij i da se on akredituje.

Redakciji BIRN-a BiH su se javila dva pacijenta koja nekoliko dana pokušavaju doći do termina za testiranje na COVID-19 u privatnim klinikama. U tri privatne klinike su im, kako su naveli, kazali da nemaju slobodnih termina do 11. augusta ove godine.

Za BIRN BiH je doktor Enis Kandić, finansijski direktor klinike “Alea dr. Kandić”, kaže da se kod njih bez uputnice ne može testirati na COVID-19, te da su u procesu verifikacije i očekuju da će u toku naredne sedmice dobiti dozvolu za komercijalno testiranje.

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i uposlenik u zdravstvenoj ustanovi “Alea Genetic Center”, za BIRN BiH kaže da njegova laboratorija radi sa Općom bolnicom u Sarajevu.

“Radimo testove kako dolaze uzorci, sve što dođe preko Opće bolnice sve bude isti dan gotovo – za šest, sedam, osam sati maksimalno“, dodaje Konjhodžić.

Iz privatne poliklinike “Agram” kažu da oni rade komercijalne testove na COVID-19, s tim da slobodne termine imaju tek krajem augusta.

“Mi radimo s Veterinarskim fakultetom i imamo ograničen broj trenutno. Ako oni dobiju novi aparat koji će biti automatski, možda se i poveća broj testova. Za sada je to, nažalost, samo 15 dnevno i ograničeni smo”, kažu iz poliklinike “Agram”.

Doktor Al-Tawil kaže da je njegova poliklinika u procesu formiranja vlastitog laboratorija, jer je 22. jula Federalno ministarstvo zdravlja dalo dozvolu da se u PCR testiranje uključe i privatne laboratorije.

“Ljudi moraju putovati, raditi, ići na odmor, ići na liječenje, a to ne mogu trenutno jer nema dovoljno kapaciteta za PCR testiranje”, kaže Al-Tawil.

Emina Dizdarević Tahmiščija