Vijesti


Podignuta optužnica protiv Predraga Bastaha, ranije osuđenog za zločine u Vlasenici 12. Augusta 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Predraga Bastaha koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, odnosno sudjelovanje u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici.
Milarem Berbić Milarem Berbić u Siriju otišao zbog svoje kćerke 11. Augusta 2020. Suđenje Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za terorizam, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, rekao da je optuženi u Siriju otišao zbog kćerke koja je tamo ranije otputovala sa suprugom i djecom.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Tri svjedoka prepoznala optuženog u fotoalbumu 11. Augusta 2020. Suđenje Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji u sastavu terorističke organizacije, kazao kako su tri svjedoka u predočenom fotoalbumu prepoznala optuženog.
Dokumentarni film BIRN-a BiH “Pod zemljom” na ovogodišnjem SFF-u 10. Augusta 2020. Vijest Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, zamjenice urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), koji se održava od 14. do 21. augusta.
UIO pokrenula disciplinski postupak protiv zviždača koji je prijavio nepravilnosti 7. Augusta 2020. Vijest U centrali Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjaluci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija vodi protiv Emira Mešića, zaposlenika koji ima status “zviždača”. Dok Mešić navodi da je postupak rezultat njegovih prijava nepravilnosti, iz Uprave negiraju takve navode.
Oštre reakcije u BiH nakon što je negatorka zločina imenovana za članicu Doma lordova u Velikoj Britaniji 6. Augusta 2020. Vijest Preživjele žrtve rata ljutito su reagovale na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da imenuje Claire Fox za članicu Doma lordova, budući da je ona objavljivala članke u kojima se negira genocid u Srebrenici, ali i drugi ratni zločini.
Donacija Institutu za nestale osobe donirana oprema za ubrzanje potrage za nestalima 6. Augusta 2020. Vijest Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) donirao je Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) 27 GPS uređaja i dodatnih šest laptopa s pratećom opremom.
Bivši načelnik Vareša Avdija Kovačević osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora 5. Augusta 2020. Vijest Avdija Kovačević, bivši načelnik Vareša, osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i poslugu u službi, te će mu se oduzeti imovinska korist u iznosu većem od 220.000 maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U Zvorniku pronađeni posmrtni ostaci na lokaciji gdje su ranije nalažene žrtve genocida 5. Augusta 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Repišta u mjestu Križevići kod Zvornika, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Godišnjica zatvaranja logora “Omarska” uz poštivanje mjera protiv pandemije 5. Augusta 2020. Vijest Bivši logoraši sutra će obilježiti 28. godišnjicu početka zatvaranja logora “Omarska”, u kojem su se tokom ljeta 1992. godine dešavala ubistva, mučenja i drugi zločini nad građanima Prijedora i okolnih mjesta.