Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Ljubuškom

31. Jula 2020.16:39
U Državnom sudu je sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem planirano izricanje presude sedmorici nekadašnjih pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.


Sud BiH. Izvor: BIRN BiH 

Prvostepenom presudom iz augusta 2018. Ivan Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Mato Jelčić na godinu i po, Stojan Odak na sedam, a Vice Bebek i Vinko Radišić na po godinu zatvora, dok su Slavko Skender i Dragan Miloš oslobođeni krivice, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Odbrane, ukinulo ovu odluku, te naložilo novo suđenje.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u VIZ-u, u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su ostali optuženi bili stražari.

Izricanje presude zakazano je za četvrtak 6. augusta.

Ranije je izricanje presude bilo zakazano za 17. juli ali je odgođeno zbog “primjene mjera prevencije širenja virusa COVID-19”.

Haris Rovčanin