Vijest

Bivši logoraši ogorčeni Milanovićevom odlukom da odlikovanje uruči brigadama HVO-a

3. Augusta 2020.17:15
Poruke koje odlikovanjem gardijskih brigada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) šalje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a pogotovo time što bi jedno od odlikovanja mogao preuzeti i Zlatan Mijo Jelić, optužen pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločin protiv čovječnosti, “ne mogu doprinijeti zatvaranju ratnih rana, nego ih samo pobuđuju”, upozoravaju predstavnici udruženja bivših logoraša za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Milanović je, u povodu obilježavanja 25. godišnjice Vojno-redarstvene akcije “Oluja”, među ostalim odlučio odlikovati i četiri gardijske brigade i specijalnu policiju HVO-a. Na kritike koje su stigle iz Bosne i Hercegovine, Milanović je za Večernji list rekao da je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao “postrojbe, a ne pojedince”.

“Čuo sam da je i prije bilo inicijativa da se odlikuje gardijske brigade HVO-a. Zašto to nije učinjeno, ne znam, ali 25. obljetnica ‘Oluje’ prigoda je za ispravljanje propusta. Branile su i oslobađale hrvatsku državu, i kao predsjednik Republike Hrvatske nisam imao dvojbi o dodjeli odlikovanja”, poručio je Milanović.

No, Suljo Kmetaš, potpredsjednik Saveza logoraša u BiH, smatra kako je to “krajnje anticivilizacijski čin predsjednika Zorana Milanovića” te da je, umjesto odlikovanja, mogao učiniti nešto drugo – da “isporuči Jelića pravosuđu Bosne i Hercegovine kako bi mu bilo suđeno na Sudu BiH za zločine koje su počinili on i njegove jedinice”.

“Ta ‘specijalna’ učestvovala je u svim zločinima – od Prozora, Stoca, srednje Bosne… Mnoge nevine žrtve su stradale u Bosni i Hercegovini od te jedinice. Ako bi Sud BiH dokazao nevinost Jelića, onda ne bih vidio nekakav problem da ga Milanović i odlikuje ako je već zaslužan za oslobađanje dijelova Hrvatske”, smatra Kmetaš.

Dok su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Hrvatski narodni sabor pozdravili Milanovićevu odluku smatrajući to “državničkim potezom”, bošnjački političari su kritike uputili na činjenicu da bi jedno od odlikovanja mogao preuzeti Jelić. Godinama je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu. On kritike iz BiH ocjenjuje “politikantskim”.

“Svoj iskaz dao sam pred Županijskim sudom u Zagrebu i otkad je pokrenut spor na Sudu u Sarajevu, nisam pozivan tamo jer imam samo državljanstvo Republike Hrvatske (…) Nisam počinio niti jedan zločin za koji me optužnica Bosne i Hercegovine tereti”, rekao je Jelić gostujući na N1.

‘Milanović nam je dao šamar’

Za Emira Hajdarevića, predsjednika Udruženja logoraša Mostar, Milanovićeva je gesta zapravo “čisti šamar, iako su žrtve na svakakve poruke i na sve navikli, jer su do sada toliko puta ponižene na ovim prostorima da im je to postalo normalno”. Odlikovanja ga “ne iznenađuju”, jer smatra da se tim potezom Milanović “dodvorava desnoj destruktivnoj politici u državi Hrvatskoj koja se direktno implicira na Bosnu i Hercegovinu”.

Priznaje i kako sve “dosta emotivno proživljava jer je u 10 i pol mjeseci zatočenja prošao pet logora i svašta doživio”, ali i dodaje kako su slične emocije i drugih logoraša, jer su mnogi od njih “prošli i logore Vojske Republike Srpske (VRS), i Hrvatske republike Herceg-Bosne (HR HB), čak su neki prošli i jedne i druge logore”.

“Jednostavno ne možemo da shvatimo da pored svih presuda, pored svih presuđenih zločina, čak i presuđenih zločina od strane sudstva u Hrvatskoj, iako su to minorne kazne koje oni presuđuju, predsjednik Milanović, sakrivajući se iza jedinica, odlikuje generale, između ostalih Zlatana Miju Jelića, koji je optuženik za ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine. Odlikuje ga pored svih tih činjenica koje su egzaktno i tačno dokazane na sudovima”, upozorava Hajdarević.

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je prihvatio prijedlog Tužiteljstva da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj jer je on nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu. Procedura ustupanja još traje, potvrđeno je to za BIRN BiH.

Pozvali su se pri tome na činjenicu da se “optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”. Početkom godine je, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, odnosno odredbom Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, kao i Europskom konvencijom o prijenosu postupaka u kaznenim stvarima, upućena zamolnica za preuzimanje kaznenog gonjenja nadležnom organu Republike Hrvatske. No iz Suda BiH su potvrdili kako “Republika Hrvatska nema krivično djelo ‘zločini protiv čovječnosti’, tako da optužnice vraća u fazu istrage”. Iz tog razloga procedura ustupanja traje duže, a Sud BiH nije imao povratnu informaciju.

Optužnica, koju je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio 7. siječnja 2016. godine, tereti optuženog Zlatana Jelića da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti “u periodu od maja 1993. do početka marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO-a, te zapovjednika 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika Odbrane grada Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području grada Mostara”.

Navodi se da je Jelić “učestvovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protivpravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom ARBiH”.