Vijesti


Preminuo haški osuđenik Momčilo Krajišnik 15. Septembra 2020. Vijest Momčilo Krajišnik, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu osuđen za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, preminuo je u 75. godini u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci od posljedica infekcije novim koronavirusom, saopćeno je iz ove institucije.
Europski sudija kritikovao članove VSTV-a koji “trče u zagrljaj politici” 14. Septembra 2020. Vijest Sudac Europskog suda za ljudska prava Faris Vehabović upozorio je u svjedočenju pred Privremenim istražnim povjerenstvom za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama kako pojedinci u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) “imaju ciljeve koji nisu u skladu sa time da se brinu da sudski sistem bude neovisan i nepristrasan”.
Potvrđena optužnica protiv Predraga Bastaha za zločine u Vlasenici 14. Septembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Predraga Bastaha tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, odnosno sudjelovanje u ubistvima civila na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Glavna tužiteljica opet se nije pojavila pred Komisijom o pravosuđu 14. Septembra 2020. Vijest Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić nije se pojavila na svjedočenju pred Privremenim istražnim povjerenstvom Zastupničkog doma državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama u državi.
Zločin u Uzdolu: Svirepa ubistva civila i vojnika i izgubljena nada u pravdu 14. Septembra 2020. Vijest U Memorijalnom centru u Uzdolu u općini Prozor-Rama danas se obilježava godišnjica ubistava 29 civila, djece i staraca, kao i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Porodice ubijenih, bivši saborci i preživjeli nisu zadovoljni radom pravosuđa, navodeći da su nakon 27 godina izgubili svaku nadu i više ne vjeruju da se na ovome svijetu može zadovoljiti pravda.
Naredne sedmice presude za zločine u Foči i Stocu 11. Septembra 2020. Vijest Sud BiH će iduće sedmice izreći prvostepenu presudu Saši Ćurčiću, optuženom za silovanje jedne osobe bošnjačke nacionalnosti na području Foče, kao i Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, optuženima za zločine počinjene na području Stoca.
sudnica Zatraženo izuzeće sutkinje Željke Marenić iz predmeta za zločine u Sarajevu 11. Septembra 2020. Vijest Branioci Senada Džananovića i Edina Gadže, optuženih za zločine počinjene u sarajevskom naselju Alipašino Polje, zatražili su izuzeće sutkinje Željke Marenić, članice Vijeća Suda BiH, jer je, kako su naveli u zahtjevu za izuzeće, postupala u ovom predmetu kao istražni sudija Okružnog suda Srpsko Sarajevo.
Problem nacionalne grupe predmeta podignut na najviši državni nivo 11. Septembra 2020. Vijest Problem izučavanja nacionalne grupe predmeta u povratničkim sredinama uskoro će se naći pred najvišim zakonodavnim tijelom u državi – Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, a vjerojatno potom i pred Vijećem ministara BiH.
Banjalučka policija zabranila obilježavanje 900 dana od prvog okupljanja grupe “Pravda za Davida” 11. Septembra 2020. Vijest Merlini Ivić iz Banjaluke policija u ovom gradu zabranila je održavanje javnog skupa u pokretu. Prijavljenim javnim skupom članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida” željeli su da obilježe 900 dana od prvog okupljanja na Trgu Krajine porodice ubijenog Davida Dragičevića i brojnih građana Banjaluke.
Miletić: Nezakoniti dokazi pribavljeni posebnim istražnim radnjama 10. Septembra 2020. Suđenje Općinski sud u Sarajevu usvojio je prigovore Odbrane Azre Miletić, optužene za primanje dara i drugih oblika koristi, da se na dokazima koji su pribavljeni posebnim istražnim radnjama i koji su označeni nezakonitim ne može zasnivati osuđujuća presuda.