Vijest

Zločin u Uzdolu: Svirepa ubistva civila i vojnika i izgubljena nada u pravdu

14. Septembra 2020.11:34
U Memorijalnom centru u Uzdolu u općini Prozor-Rama danas se obilježava godišnjica ubistava 29 civila, djece i staraca, kao i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Porodice ubijenih, bivši saborci i preživjeli nisu zadovoljni radom pravosuđa, navodeći da su nakon 27 godina izgubili svaku nadu i više ne vjeruju da se na ovome svijetu može zadovoljiti pravda.

This post is also available in: English


Spomen na ubijene žrtve u Uzdolu. Foto: Udruga Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola

Kazimir Zelenika je 14. septembra 1993. izgubio dvanaestogodišnju kćer Jadranku, oca i majku.

“Koliko mi je teško što su ubijeni moji otac, mati i kćerka, toliko mi je teško što su mi još ubijeni rođaci, susjedi. Neke su kuće ostale potpuno prazne. Puno je kad se u jednom selu ubije 41 osoba”, rekao je Zelenika za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Mjesto stradanja tokom godina broji sve manje stanovnika, kaže Zelenika.

“Ko je koga izgubio, ostaje i, naravno, pati, živi kako može”, kazao je Zelenika.

Zoran Stojanović, stanovnik Uzdola, rekao je da se zločin dogodio 14. septembra, kada su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), “odnosno Samostalnog prozorskog bataljona pod zapovjedništvom Envera Buze, u sklopu akcije ‘Neretva 93’, upali u selo i ubili 29 civila”.

Kako je naveo, riječ je o ženama, djeci i starcima – djeca su imala deset i dvanaest godina, dok je među starcima bilo i nepokretnih osoba.

“Ljudi su ubijeni, svi civili na kućnom pragu, dogodili su se masakri. Pa ima jedna situacija da su ubijeni muž i žena zagrljeni u svom podrumu”, kazao je Stojanović.

On je objasnio da je, pored civila, stradalo i 12 vojnika, pripadnika HVO-a, koji su bili smješteni u školi u Uzdolu.

Iz Udruge Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola za BIRN BiH je rečeno da proteklih 27 godina porodice čekaju na pravdu.

“Previše čekanja, odugovlačenja, previše obmana i laži da bi bili zadovoljni radom pravosuđa”, rekli su iz ove udruge.

Za zločine u Uzdolu prvostepenom presudom pred Sudom BiH osuđen je Enver Buza, na 12 godina zatvora.

Tom presudom je utvrđeno da je Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

“Utvrđeno je da su napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod kontrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradale žrtve bile civili koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima”, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić.

U Udruzi Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola rekli su da su djelimično zadovoljni presudom u predmetu “Enver Buza”.

“Pravomoćna presuda koja treba biti donesena u predmetu ‘Enver Buza’ nikako neće zadovoljiti pravdu za svirepo ubijanje djece, žena, starca i zarobljenih vojnika HVO-a”, odgovorili su BIRN-u BiH.

Kako su naveli, visina presude naspram zločina koji se dogodio u Uzdolu samo će ostaviti dublje rane spoznajom da stvarni izvršitelji zločina nisu procesuirani te da se “pojedini za koje se pouzdano zna da su bili na Uzdolu i sudjelovali u zločinu, slobodno šetaju”.

“Obitelji poginulih i masakriranih civila i vojnika poslije 27 godina su izgubili svaku nadu i više ne vjeruju nikome da se na ovome svijetu može zadovoljiti pravda za njihove najmilije. Najžalosnije u svemu je da presuda koja bude donesena neće donijeti pomirenje, tako potrebno, na ove prostore, već ostavlja mržnju, koja će se, nažalost, prenositi na iduće naraštaje”, kazali su iz Udruge.

 

 

This post is also available in: English