Vijesti


Zbog administrativnih problema kasne poticaji za male obrte u Kantonu Sarajevo 22. Septembra 2020. Vijest Zakašnjeli poticaji za male obrte u Kantonu Sarajevo zbog administrativnih i tehničkih problema, ugrozili su već pogođen sektor tokom pandemije koronavirusa, dok vlasnici razmišljaju o zatvaranju tokom zime, kazali su sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Emir Ališić Ališić: Čuli za bratov odlazak u Siriju 21. Septembra 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, braća optuženog Emira Ališića ispričala su kako su čuli o njegovom odlasku u Siriju.
Međunarodni dan mira u Srebrenici: Spomenik mira ili “stub srama” 21. Septembra 2020. Vijest Novoizgrađeni “Spomenik mira” u centru Srebrenice, koji će simbolično biti “otvoren” na Međunarodni dan mira, ponovo je izazvao podjele između srpskog i bošnjačkog stanovništva u ovom gradu, na one koji ga smatraju dobrom idejom i one koji ga vide kao licemjeran potez koji nije zasnovan na priznanju genocida počinjenog 1995. godine.
Iz Tužilaštva potvrdili da u radu imaju predmet koji se odnosi na Radovana Viškovića 18. Septembra 2020. Vijest Odjel za ratne zločine u radu ima predmet koji obuhvata više osoba među kojima je i Radovan Višković, sadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić, ne navodeći više detalja o predmetu niti kada je on formiran.
Usvojena inicijativa o plaćanju troškova javnog pravobranilaštva za građane i preživjele žrtve rata 17. Septembra 2020. Vijest Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu za rješavanje problema plaćanja visokih troškova javnog pravobranilaštva za građane, a posebno preživjele koji traže pravo na odštetu za ratne zločine.
Predložen pritvor za devet osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima 17. Septembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo predložilo je pritvor za devet osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Novoseoca u općini Sokolac koje su uhapšene jučer, saopćeno je iz ove institucije.
Reakcije na izvještaj sutkinje Korner: Očekivane kritike zbog neriješenih problema Državnog tužilaštva 16. Septembra 2020. Vijest Pravni eksperti i predstavnici udruženja žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini nisu iznenađeni novim kritikama britanske sutkinje Joanne Korner, nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), koje je iznijela u izvještaju o napretku “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH”.
Tri osobe osumnjičene za izbornu prevaru u Sanskom Mostu 16. Septembra 2020. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su nekoliko objekata na području Sanskog Mosta zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela izborne prijevare tokom izbora 2018. godine.
Sutkinja Korner pozvala na prenošenje manje složenih predmeta ratnog zločina na niže nivoe 16. Septembra 2020. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine konačno mora usvojiti revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, dok je bez odlaganja neophodno prenošenje manje složenih predmeta na entitetski nivo, rečeno je na predstavljanju izvještaja sutkinje Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou.
Na Sokocu uhapšeno sedam osumnjičenih za ratne zločine 16. Septembra 2020. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Državnog tužilaštva sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Novoseoca u općini Sokolac. Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), uhapšeni su Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani Dragan, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović te Momir i Branislav Kezunović.