Vijest

Glavna tužiteljica opet se nije pojavila pred Komisijom o pravosuđu

14. Septembra 2020.15:07
Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić nije se pojavila na svjedočenju pred Privremenim istražnim povjerenstvom Zastupničkog doma državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama u državi.


Gordana Tadić bit će pozvana da svjedoči 24. septembra. Foto: BIRN BiH

Nedolazak je tužiteljica Tadić opravdala ranije preuzetim i neodgodivim obavezama, potvrdio je Damir Arnaut, predsjednik Povjerenstva.

Kao novi termin za svjedočenje određen je 24. rujna.

Nakon sjednice na koju tužiteljica Tadić nije došla, Arnaut nije želio davati posebne komentare o njezinom nedolasku.

“Poslali smo poziv zvanično i dobili odgovor zvanično. Sad ide poziv za 24. septembra”, kratko je novinarima rekao Arnaut.

Glavna tužiteljica Tadić i ranije je pozivana na sjednice Povjerenstva, ali se nije odazvala pozivu.

Pred Povjerenstvom se na jednoj od prethodnih sjednica, iako pozvan, nije pojavio ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. On bi trebao svjedočiti 8. listopada.

Privremeno istražno povjerenstvo osnovao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH s ciljem da istraži stanje u pravosudnim institucijama u državi, s posebnim osvrtom, kako je najavljeno, na sposobnost Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) da sudjeluje u procesima neophodnim na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Osim Arnauta, u Privremenom istražnom povjerenstvu još su Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

Po osnivanju Povjerenstva, reagirao je VSTV smatrajući formiranje Povjerenstva miješanjem u rad pravosuđa. Najavili su tada i kako neće sudjelovati u radu Povjerenstva, jer bi to bio, kako je ranije kazao predsjedavajući Vijeća Milan Tegeltija, “presedan koji bi uništio pravosuđe”.