Vijest

Potvrđena optužnica protiv Predraga Bastaha za zločine u Vlasenici

14. Septembra 2020.16:03
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Predraga Bastaha tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, odnosno sudjelovanje u ubistvima civila na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Prema navodima optužnice, Bastah se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je Bastah vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, žrtve koje su se nalazile u autobusu usmjeravao na mjesto gdje su ubijane. Žrtve su, kako je navedeno, prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici i iz logora “Sušica”.

“Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Navode optužnice Tužilaštvo će, kako je najavljeno, dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju ove kazne.

Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog za ubistva nekoliko civila, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora “Sušica”, od kada mu se gubi svaki trag.

Skupa s njim, istom presudom je za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici osuđen i Goran Višković, nekadašnji pripadnik VRS-a, na 18 godina zatvora.

Za učešće u ubistvima civila na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), Tužilaštvo je ranije optužilo Višnju Aćimović, ali je ona nedostupna domaćem pravosuđu.

 

Haris Rovčanin