Vijesti


Dodik iskoristio staru anonimnu prijavu za obračun s Debevcem 10. Septembra 2020. Vijest Nakon što je izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome da Ranko Debevec, predsjednik Državnog suda, ima špansko državljanstvo i da je navodno učestvovao u određenim nezakonitostima izazvala lavinu komentara i prijetnje tužbama za klevetu, iz Ureda disciplinskog tužioca su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su oni već ranije zaprimili anonimnu prijavu sa istim navodima.
sudnica Pandemija će ostaviti trajne posljedice na “velike” sudske procese 10. Septembra 2020. Vijest Pandemija izazvana pojavom koronavirusa ostavit će posljedice i na brojne sudske postupke u Državnom sudu i drugim sudovima u Bosni i Hercegovini, gdje su suđenja s više od pet optuženih obustavljena već šest mjeseci, zbog čega će najviše propatiti porodice žrtava koje ionako predugo čekaju na pravdu, kažu pravni stručnjaci za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Uhapšen bivši zapovjednik VRS-a zbog sumnje da je s još jednom osobom počinio zločin u Teočaku 8. Septembra 2020. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ratka Đurkovića, nekadašnjeg zapovjednika Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji se s još jednom osobom sumnjiči za zločin počinjen 1992. godine na području Ugljevika.
Doneseno rješenje o uvođenju nacionalne grupe predmeta u Vrbanjcima 8. Septembra 2020. Vijest Osnovni sud u Kotor Varošu donio je rješenje o izvršenju presude kojom se uvodi nacionalna grupa predmeta bošnjačkoj djeci u Vrbanjcima. Iako škola ima pravo na prigovor to ne zaustavlja tok izvršnog postupka.
Emir Ališić Ališić: Od Prijedora preko Zavidovića i Ošva do Sirije 8. Septembra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su saznali da je optuženi otišao u Siriju.
Učenici škole u Sarajevu bez produženog boravka zbog dodatnih troškova usljed pandemije 8. Septembra 2020. Vijest U Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” u Sarajevu ukinut je produženi boravak za djecu od prvog do četvrtog razreda jer škola nije sama bez pomoći mogla da osigura dovoljan broj nastavnika za rad u grupama nakon što su uvedene mjere sprečavanja širenja koronavirusa.
Apelacija aktivista “Pravda za Davida” Ustavnom sudu BiH zbog privođenja 4. Septembra 2020. Vijest Aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida” su na simboličnom protestu ispred Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavili apelaciju kojom traže da se, zbog hapšenja deset članova ove grupe prije skoro dva mjeseca, utvrdi povreda Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da se svaki apelant obešteti u iznosu od 1.000 KM.
Donesena naredba o raspisivanju potjernice za Mirkom Vrućinićem 3. Septembra 2020. Vijest Državni sud je donio naredbu o raspisivanju potjernice za Mirkom Vrućinićem, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine u Sanskom Mostu, nakon što je utvrđeno da je 30. augusta prešao granični prelaz Rača i napustio teritoriju Bosne i Hercegovine.
Odbijen zahtjev Mladića za ponovno razmatranje odluke o njegovoj hospitalizaciji 3. Septembra 2020. Vijest Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbilo je zahtjev Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nepravosnažno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, za ponovno razmatranje odluke o njegovoj hospitalizaciji.
Šemsudin Mehmedović tuži BiH za 30.000 KM 3. Septembra 2020. Vijest Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, protiv koga je 2018. godine obustavljena istraga za ratni zločin u Tešnju, tužio je državu za naknadu štete od 30.000 KM zbog nezakonitog postupanja institucija i njenih službenika tokom provođenja, istrage i hapšenja.