Suđenje

Miletić: Nezakoniti dokazi pribavljeni posebnim istražnim radnjama

10. Septembra 2020.15:38
Općinski sud u Sarajevu usvojio je prigovore Odbrane Azre Miletić, optužene za primanje dara i drugih oblika koristi, da se na dokazima koji su pribavljeni posebnim istražnim radnjama i koji su označeni nezakonitim ne može zasnivati osuđujuća presuda.

Optužena Azra Miletić. Foto: BIRN BiH

Nedim Ćosić, sudija Općinskog suda u Sarajevu, kazao je da se usvaja prigovor Odbrane na dokaze koje je pobrojao po rednim brojevima.

Ćosić je pojasnio da je Sud 13. septembra 2019. godine usvojio prigovor zakonitosti, te donio rješenje da se naredbe za posebne istražne radnje Državnog suda oglašavaju nezakonitim.

“Dokazi su zadobijeni posebnim istražnim radnjama te se na njima ne može zasnivati osuđujuća osuda”, rekao je Ćosić.

Ćosić je na ročištu 13. septembra 2019. godine kazao da je Sud našao da naredba Suda BiH od 24. oktobra 2014. nije u skladu sa zakonskim odredbama.

“Ne sadrži dovoljno obrazlagajućih osnova, kao i činjenice zašto se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi. Prijedlozi Tužilaštva, prema Sudu, sadrže manjkavosti i nisu potkrijepljeni činjenicama”, rekao je Ćosić na ročištu 13. septembra 2019. godine, pojasnivši tada da su ostale naredbe donesene u vezi s prvom naredbom te predstavljaju “plod otrovne voćke”, zbog čega su oglašene nezakonitim.

Sudija Ćosić je na današnjem ročištu dodao će o ostalim dokazima Kantonalnog tužilaštva na koje je Odbrana uložila prigovore autentičnosti, zakonitosti i relevantnosti odlučivati u meritumu, odnosno tokom donošenja presude.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud. Prvostepenom presudom ona je proglašena krivom da je preko posrednika S-1 primila dio obećanog dara, u iznosu od najmanje 3.000 eura, za pogodovanje u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića, dok je oslobođena optužbe za kršenje zakona od strane sudije.

Sudija Ćosić je kazao da će na narednom ročištu biti saslušano stručno lice Ihrad Kos, “koji omaškom Tužilaštva nije predložen u optužnici”.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. septembar.

Albina Sorguč