Vijest

Banjalučka policija zabranila obilježavanje 900 dana od prvog okupljanja grupe “Pravda za Davida”

11. Septembra 2020.10:53
Merlini Ivić iz Banjaluke policija u ovom gradu zabranila je održavanje javnog skupa u pokretu. Prijavljenim javnim skupom članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida” željeli su da obilježe 900 dana od prvog okupljanja na Trgu Krajine porodice ubijenog Davida Dragičevića i brojnih građana Banjaluke.
Konferencija za medije članova grupe “Pravda za Davida”. Izvor: BIRN BiH

Načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić, koji je potpisao zabranu održavanja javnog skupa, u obrazloženju takve odluke navodi da policija ne može da dozvoli skup jer su kao organizatori i redari prijavljena lica koja su prepoznata kao članovi grupe “Pravda za Davida” a koji se u posljednje dvije godine svakodnevno bez prijave policiji okupljaju u Banjaluci.

U banjalučkoj Policijskoj upravi navode i da je pojedincima koji su predloženi kao redari u prethodnom periodu izdato nekoliko prekršajnih prijava. U policiji navode i da je na prethodnim okupljanjima članova grupe “Pravda za Davida” dolazilo i do narušavanja javnog reda i mira, kao i činjenja krivičnih djela.

“Imajući u vidu naprijed navedeno, utvrđeno je da postoji stvarna opasnost da bi održavanjem predmetnog javnog okupljanja u pokretu bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, usljed čega navedeno okupljanje ne bi proteklo na bezbjedan način”, piše u obrazloženju zabrane javnog okupljanja koje je potpisao Miloš Brkić, prvi čovjek banjalučke policije.

Članovi grupe “Pravda za Davida”, koji su na mjestu gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića održali konferenciju za novinare, napominju da su prekršajne prijave na koje se poziva policija od strane Osnovnog suda u Banjaluci odbačene kao neosnovane.

Ozren Perduv, aktivista ove grupe, kaže da su podnosioci zahtjeva za mirnu šetnju, odmah nakon rješenja kojim se šetnja zabranjuje, podnijeli žalbu, a da odgovor nisu dobili iako je zakonski rok da ministar unutrašnjih poslova odgovori – 24 sata.

“Kaže se ovdje u zakonu da, ukoliko ministar ne odluči po žalbi u roku od 24 sata, može se održati mirno okupljanje. Dakle, pozivajući se na ovaj član zakona, mi bismo mogli sada da idemo u šetnju, ali nećemo, da se ne bi ponovio scenario od 7. jula”, kaže Ozren Perduv.

Banjalučka policija je 7. jula, smatrajući da je riječ o nedozvoljenom javnom skupu, prekinula konferenciju za novinare nekoliko aktivista “Pravde za Davida”, a tada je privedeno desetak građana. Zbog tog, kako građani navode, protivpravnog lišavanja slobode, podnesena je apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću Crkvene u Vrbas 24. marta, a građani predvođeni Davorom Dragičevićem su na Trg Krajine u Banjaluci izašli prvi put 28. marta 2018. godine.

 

 

Vladimir Kovačević