Vijest

Naredne sedmice presude za zločine u Foči i Stocu

11. Septembra 2020.16:14
Sud BiH će iduće sedmice izreći prvostepenu presudu Saši Ćurčiću, optuženom za silovanje jedne osobe bošnjačke nacionalnosti na području Foče, kao i Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, optuženima za zločine počinjene na području Stoca.
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine, Dragan Zelenović je iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1, S-2 i još jednu osobu, te ih je, zajedno s optuženim Sašom Ćurčićem, pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), odveo u jednu kuću. Potom je, prema optužnici, Ćurčić uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Suđenje u ovom predmetu počelo je početkom marta 2019. godine, a izricanje presude je zakazano za ponedjeljak, 14. septembra.

Nakon četiri godine sudskog postupka, u petak, 18. septembra, Prvostepeno vijeće Državnog suda donijet će presudu Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, optuženima za zločine počinjene 1993. na području Stoca.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. Krešiću je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Istog dana, čitanjem optužnice počet će suđenje Dušku Suvari zvanom Hans, optuženom da je tokom 1992. godine, kao pripadnik VRS-a, na području općine Glamoč počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno kako se Suvara tereti da je dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, i uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede.

Završnu riječ Odbrana Edhema Godinjaka, optuženog za zločine počinjene u Trnovu, iznijet će u četvrtak, 17. septembra. Godinjak je s Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

U utorak, 15. septembra, planirano je i saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Milanu Trišiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine u selu Hranča i Bratuncu.

Dva dana kasnije, u četvrtak, na suđenju Miladinu Trifunoviću, bivšem komandantu VRS-a optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Vogošće i Ilijaša, Optužba će saslušati svog prvog svjedoka.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Palama, Višegradu, Goraždu, Rogatici, Srebrenici, Kotor-Varoši, Doboju, Bratuncu, Kalinoviku, Brčkom, Vlasenici i Prijedoru.

 

Emina Dizdarević