Vijesti


U općini Foča pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 3. Septembra 2020. Vijest Na području općine Foča pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Foči 3. Septembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ranka Radulovića za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Foče.
Na području Bratunca pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve 2. Septembra 2020. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata pronađeni su na području Bratunca, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
U toku ekshumacija posmrtnih ostataka na području Kneževa 2. Septembra 2020. Vijest Posmrtni ostaci iz proteklog rata pronađeni su na lokalitetu Duboki potok na području Kneževa, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupovićev identitet potvrđen na osnovu otiska prsta 2. Septembra 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Državnog tužilaštva je kazao kako je svojim nalazom utvrdio da otisci prstiju koje je provjeravao nesporno pripadaju optuženom.
Nakon šest mjeseci nastavljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću 1. Septembra 2020. Suđenje Suđenje bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavljeno je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) nakon skoro šest mjeseci pauze zbog pandemije koronavirusa.
Federacija sa pet godina zakašnjenja usvojila Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma 28. Augusta 2020. Vijest Na sjednici Vlade Federacije usvojen je Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2020.–2025. godina, što je entitet imao obavezu uraditi po Strategiji od prije pet godina. U dokumentu u koji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, koji navodi 33 aktivnosti – samo tri će biti provedene novcem iz budžeta, a ostale iz donatorskih sredstava.
sudnica Suda BiH Iduće sedmice završne riječi na suđenjima za genocid u Srebrenici i zločine u Sanskom Mostu i Stocu 28. Augusta 2020. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice planirano ročište na kojem će Odbrana Srećka Aćimovića, optuženog za genocid u Srebrenici, nastaviti sa izlaganjem završne riječi, dok je predviđeno i da završne riječi iznesu i Odbrane Mirka Vručinića, te Mileta Pažina i Vide Krešićaza, optuženih za zločine u Sanskom Mostu i Stocu.
Međunarodni dan nestalih osoba: Apeli za pomoć u pronalasku 7.547 osobe iz BiH i regije 28. Augusta 2020. Vijest Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), Međunarodni komitet Crvenog križa i porodice nestalih uputile su poziv nadležnim organima vlasti da riješe pitanje nestalih osoba, apelujući i na one koji imaju neke informacije o masovnim grobnicama da ih podijele, kako bi bilo pronađeno još 7.547 osoba iz BiH i regiona.
Optuženi za zločine u Sanskom Mostu nije se odazvao sudskom pozivu 28. Augusta 2020. Vijest Milorad Krunić, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti na području Sanskog Mosta, nije se pojavio na izjašnjenju o krivnji u Državnom sudu, iako je uredno obaviješten o ročištu.