Vijesti


Zeljković i ostali: Izuzimanje dokumentacije iz Instituta za javno zdravstvo RS-a 13. Marta 2023. Suđenje Svjedočenjem Dragana Obradovića, u Banjaluci je nastavljeno suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i joč četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom nabavki za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.
Dujmović: Raniji savjetnici ministara bili sa srednjom stručnom spremom 13. Marta 2023. Suđenje Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, Odbrana je uložila niz materijalnih dokaza.
Uz prisustvo osuđenih “ravnogoraca” u Višegradu odana počast Draži Mihailoviću 13. Marta 2023. Vijest U Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao “Draževina”, pripadnici i sljedbenici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima. Prisustovali su i osuđeni za izazivanje mržnje na skupu 2019. godine.
Naredne sedmice žalba na presudu za zločin kod Teočaka 10. Marta 2023. Vijest Pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano iznošenje žalbe na oslobađajuću prvostepenu presudu Ratku Đurkoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.
Mihajlović: Novac iz KDP-a uzet po naredbi optuženog bez znanja postupajućeg tužioca 10. Marta 2023. Suđenje Svjedok Oleg Čavka ispričao je kako je otkrio da je jednom predmetu oduzeti novac uzet na osnovu naredbe koju je potpisao optuženi Božo Mihajlović, suspendovani tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kojem se sudi za nesavjestan rad u službi.
Javnost isključena sa disciplinskog postupka protiv policajca Zorana Čegara 10. Marta 2023. Vijest Disciplinska komisija Federalne uprave policije zatvorila je za javnost a potom i prekinula vođenje disciplinskog postupka protiv Zorana Čegara dok se ne okonča krivični postupak protiv njega zbog prijetnji novinarima, potvrđeno je za Detektor.
Novinari u Banjoj Luci zabrinuti za sigurnost svojih porodica nakon oštećenja auta 9. Marta 2023. Vijest Nakon što su u srijedu navečer oštećeni automobili novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače, kao i automobil portala Buka, banjalučki novinari, okupljeni danas ispred Palate Republike, izrazili su zabrinutost zbog napada na imovinu novinara i strah za svoje porodice, navodeći da Milorada Dodika smatraju odgovornim za atmosferu linča prema novinarima.
Prekinut postupak Emira Mešića do donošenja rješenja u drugom predmetu 9. Marta 2023. Suđenje Postupak Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine prekinut je do donošenja odluke u drugom predmetu koji se vodi pred Državnim sudom.
Blekić i ostali: Ne sjeća se izjava iz istrage 8. Marta 2023. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva se nije sjetio većine izjava koje su mu pročitane iz istrage.
Počelo suđenje Draganu Šojiću za zloupotrebu položaja 8. Marta 2023. Suđenje Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koji je optužen da je zloupotrebom položaja ili ovlasti oštetio budžet za oko 42.000 maraka.