Suđenje

Zeljković i ostali: Izuzimanje dokumentacije iz Instituta za javno zdravstvo RS-a

13. Marta 2023.17:14
Svjedočenjem Dragana Obradovića, u Banjaluci je nastavljeno suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i joč četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom nabavki za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.
Branislav Zeljković. Foto: BIRN BiH

Obradović, koji je zaposlenik Instituta, tokom današnjeg svjedočenja odgovarao je na okolnosti izuzimanja dokumentacije iz ove zdravstvene institucije.

“Kada je policija prvi put došla, ja taj dan nisam bio na poslu, pa me je zvao kolega, koji je rekao da traže moju šifru za računar, koju sam mu izdiktirao. Rekao mi je da su dva policijska inspektora došla taj dan da izvrše printanje mailova, ali to nisu mogli da urade zato što naš informatičar taj dan nije bio na poslu, pa su došli opet poslije nekoliko dana”, izjavio je Obradović.

On je tokom svjedočenja kazao da je određeni dio dokumentacije u vezi s nabavkama izuzela i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Na pitanja Odbrane o spornim nabavkama, Obradović je rekao da se Komisija za nabavke u Institutu nije sastala prije nego što je potpisana tenderska dokumentacija i ugovor, a koji su njemu dostavljeni nakon što je sve potpisano i završeno.

Dodao je i da nije bio uključen u proces nabavki termalnih kamera, ali da nije primijetio ništa nezakonito u dokumentima koje je pripremala zaposlenica Instituta Ivana Dardić.

I tokom današnjeg ročišta dolazilo je do oštrih rasprava i primjedbi advokata odbrane sa tužiteljkom, ali i članovima Sudskog vijeća.

“Dojam je da nisu u jednakom i ravnopravnom položaju Odbrana i tužilac. To se vidi u procesu ispitivanja svjedoka”, kazala je Jadranka Ivanović, koja brani Zeljkovića, nakon što je Sudsko vijeće odlučilo da uvrsti određene materijalne dokaze u sudski spis.

“Ovdje se konstantno krši Zakon o krivičnom postupku. Pretres koji je učinjen po naredbi sudije za prethodni postupak urađen je u suprotnosti sa samom naredbom. Ovjerene fotokopije koje su sada uvrštene u sudski spis nisu dokazi iz potvrđene optužnice. Ni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ne može biti dokaz, a stavljanjem njega u spis odstupate od sudske prakse i na taj način popravljate dokaze Tužilaštva”, rekla je Ivanovićeva.

Advokat Dragan Tolimir, koji brani Slavka Bojića, kazao je da su među dostavljenim dokazima i fotokopije koje je Institut ovjerio u ime drugih pravnih subjekata.

“Institut je ovjerio dokumente koje je poslala firma ‘Procontrol’ i imamo takvih šest-sedam dokumenata među dokazima”, rekao je Tolimir.

Branioci su tražili da se Sudsko vijeće i Tužilaštvo izjasne da li je tokom ovog slučaja istraživan i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

“Na koje okolnosti je izveden dokaz Izvod iz aplikacije Siniše Kostreševića, Aleksandra Ostića i Mirka Jovovića, koji je Tužilaštvu dostavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK? U kojoj vezi je direktor policije sa licima koja prelaze granicu, a Tužilaštvo to istražuje. Zašto tužiteljica provjerava direktora Policije?”, pitala je braniteljka Ivanović.

Skupa sa Zeljkovićem i Bojićem optuženi su Sani Crljić, Dragan Dubravac i Saša Marković.

Suđenje Zeljkoviću i ostalima nastavlja se 20. marta svjedočenjem Radmile Barašin, koja je takođe radnik Instituta za javno zdravstvo.

Đorđe Vujatović