Vijesti


Novalić i ostali: Premijer tvrdi da je njegovo suđenje politički projekat 8. Marta 2023. Suđenje Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da postupak u kojem mu se sudi za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora ne vidi kao sudski proces, već kao projekat političke prirode.
Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu 8. Marta 2023. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je raniju odluku kojom se odbija disciplinska tužba protiv Sanele Rondić i Dženane Škaljić, sutkinja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu koje su se teretile za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti te nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.
Krajem marta iznošenje žalbe na presudu za silovanje u Foči 8. Marta 2023. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine za 31. mart je zakazalo iznošenje žalbe na prvostepenu presudu Radovanu Veljoviću, koji je osuđen na sedam godina zbog silovanja u maju 1992.
Sutkinji Općinskog suda u Bihaću smanjena plaća na tri mjeseca 8. Marta 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće od pet posto na tri mjeseca.
sudnica Safet Brkić otkrio identitet zaštićenog svjedoka iz predmeta u kojem je osuđen 7. Marta 2023. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Safetu Brkiću, optuženom za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka.
Subotić: Tužilaštvo traži veću kaznu za primanje novca na graničnom prelazu 7. Marta 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je veću kaznu za Špiru Subotića, koji je proglašen krivim da je u svojstvu carinika primio novac za propuštanje vozila sa akciznom robom.
Ćerimagić: U Zavodu u Pazariću zaposlen veliki broj srodnika i bračni parovi 6. Marta 2023. Suđenje U nastavku suđenja Jasminu Ćerimagiću, bivšem direktoru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, aktuelni direktor ovog zavoda ispričao je kako je, analizirajući kadrove u ovoj javnoj ustanovi, saznao da tu radi dosta srodnika koji imaju isto prezime, kao i da je tu zaposlen sin bivšeg direktora Darijan Ćerimagić.
Advokat osuđen na pola godine zatvora zbog pomaganja u izvršenju krivičnog djela 6. Marta 2023. Suđenje Okružni sud u Banjaluci osudio je advokata Stojana Vukajlovića na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od pet hiljada maraka zbog pomaganja u izvršenju krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili tužioca.
Mirza Ademaj i ostali: Otkazano ročište zbog bolesti optuženog 6. Marta 2023. Suđenje Općinski sud u Sarajevu je suđenje za koruptivna krivična djela otkazao zbog nedolaska prvooptuženog Mirze Ademaja.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Kotor-Varoši 3. Marta 2023. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva na suđenju Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Iliji Kurušiću, koji se terete za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.