Vijesti


Potvrđena presuda za zločine u Lokanju kod Zvornika 16. Marta 2023. Vijest Državni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom su Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović osuđeni na ukupno 53 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992. godine, a Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović oslobođeni optužbe.
Odgođena rasprava u obnovljenom disciplinskom postupku protiv Sabine Sarajlije 16. Marta 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odgodila je održavanje glavne rasprave u obnovljenom postupku po disciplinskoj tužbi protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zato što svjedokinja Ureda disciplinskog tužioca (UDT) nije pristupila ročištu iz zdravstvenih razloga.
Gordani Tadić izrečena mjera smanjenja plate 16. Marta 2023. Vijest Tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić proglašena je odgovornom za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na Facebooku, zbog čega joj je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plate za 30 posto na period od 12 mjeseci.
Potvrđena optužnica za zločine u prijedorskim logorima 16. Marta 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv petorice nekadašnjih stražara u “Trnopolju”, “Keratermu” i “Omarskoj”, među kojima je i zamjenik upravnika jednog od logora, dok je u odnosu na jednu osobu optužnica povučena, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva za BIRN BiH.
Vlačić za naknadu nematerijalne štete traži više od 7.000 maraka 15. Marta 2023. Vijest Na ročištu po tužbi Blagoja Vlačića protiv Bosne i Hercegovine za naknadu nematerijalne štete, njegov punomoćnik je istakao kako su mu mjerama zabrane, u postupku u kojem je pravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin, bila ugrožena lična prava, dok je Pravobranilaštvo predložilo da se tužba odbije.
Blekić i ostali: Prevare tokom poklanjanja i prodaje dionica 15. Marta 2023. Suđenje Čitanjem iskaza preminulih svjedoka, u kojima su govorili o poklanjanju i prodaji dionica preduzeća “Unioninvest – izgradnja objekata” iz Sarajeva, kao i da su prevareni tokom ovih postupaka, nastavljeno je suđenje za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”.
UN-ovi izvjestitelji za ljudska prava upozoravaju na efekte Zakona o kleveti u RS-u 15. Marta 2023. Vijest Irene Khan i Clément Nyaletsossi Voule, izvjestitelji Ujedinjenih Nacija (UN) stava su da predloženi nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske o “krivičnim djelima protiv časti i ugleda“ mogu za rezultat imati negativan uticaj na ljudska prava u državi.
Zatraženo izricanje mjere za sutkinju Općinskog suda u Sarajevu 15. Marta 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Komisije VSTV-a da sutkinji Općinskog suda u Sarajevu Aidi Durić Hrvačić izrekne adekvatnu mjeru za neopravdano kašnjenje i propuštanje da riješi predmet koji joj je vraćen sa drugostepenog suda 2014., dok je punomoćnik tužene predložio da se tužba odbije.
Novalić i ostali: Solak smatra da su tužioci napravili aferu 15. Marta 2023. Suđenje Odbrana Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), zatražila je oslobađajuću presudu za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, a optuženi je ocijenio da je ovaj proces rezultat “vještačke afere” i “igrokaza” Tužilaštva.
Oduzimanje nelegalno stečene imovine u BiH nije na potrebnom nivou 15. Marta 2023. Vijest Nepostojanje agencije koja upravlja privremeno i trajno oduzetom imovinom na državnom nivou dovodi do toga da ta imovina propada, a za njeno formiranje postoje otpori, rečeno je na konferenciji “Učinkovito oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom u Zapadnom Balkanu”.