Vijest

Javnost isključena sa disciplinskog postupka protiv policajca Zorana Čegara

10. Marta 2023.10:11
Disciplinska komisija Federalne uprave policije zatvorila je za javnost a potom i prekinula vođenje disciplinskog postupka protiv Zorana Čegara dok se ne okonča krivični postupak protiv njega zbog prijetnji novinarima, potvrđeno je za Detektor.

Zoran Čegar ispred Općinskog suda u Dubrovniku. Foto: Centar za istraživačko novinarstvo BiH

Disciplinska komisija za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti policijskih službenika Federalne uprave policije (FUP) donijela je rješenje o prekidu disciplinskog postupka protiv načelnika Sektora uniformisane policije Zorana Čegara do okončanja krivičnog postupka ili krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Odluka je donesena na sjednici Komisije održanoj 22. februara, nakon koje je novinarima Detektora saopšteno da je Komisija 22. decembra prošle godine zaprimila akt Interpola Sarajevo s dokazom da je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Zoran Čegar počinio krivično djelo prijetnje iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske, te akt Tužilaštva Kantona Sarajevo od 17. januara, u kojem se navodi da je na osnovu prijave novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) protiv njega formiran spis zbog ugrožavanja sigurnosti, koji se nalazi u fazi provjere navoda.

Novinar CIN-a Azhar Kalamujić kaže da će nastaviti pratiti postupak, da vide “postoji li neka stvar koja bi mogla da se krije u pozadini”.

“Prema ovome, kako sam vidio, postoji u Pravilniku osnov, a već sam se konsultovao s nekim ljudima, da zaista postoji osnov da se ovako postupi… Hoću da vjerujem da je ovo dobar put”, pojasnio je on.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su, nezavisno od Komisije, za Detektor rekli da provjeravaju navode iz teksta CIN-a koji je objavljen u oktobru prošle godine.

Iz FUP-a su ranije saopštili kako je Čegar suspendovan nakon pokretanja unutrašnje istrage u vezi s nasilničkim ponašanjem i prijetnjama upućenim novinarki CIN-a. Inicijativu za suspenziju, nakon medijskih objava koje su teretile Čegara, pokrenula je Jedinica za profesionalne standarde – nadležna za unutrašnje istrage u svim slučajevima kada postoje osnove sumnje da je učinjena povreda službene dužnosti od strane policijskog službenika.

Novinar Detektora je ranije tražio da prisustvuje disciplinskim ročištima, ali su iz Federalne uprave policije odugovlačili sa informacijama o održavanju disciplinskih ročišta. Potom su, kada je novinar 22. februara došao na ročište, iz Disciplinske komisije odlučili ne dozvoliti praćenje ročišta u disciplinskom postupku, koja su, prema internim pravilnicima, javna.

FUP je također odbio dostaviti Detektoru rješenje o prekidu disciplinskog postupka. Prema ovom rješenju, u koje je Detektor nezvanično imao uvid, Disciplinska komisija FUP-a je, na sjednici koja je održana 4. januara, donijela rješenje o pokretanju postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zbog osnovane sumnje da je Čegar načinio teže povrede službene dužnosti iz Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, kao što su “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa” i “narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tučom na javnom mjestu ili bilo kojom drugom radnjom kojom se narušava javni red i mir”.

Javna rasprava je otvorena 15. februara, a nastavljena 22. februara. Iako su novinari Detektora još od 23. decembra i 19. januara putem e-maila zatražili da prisustvuju javnoj raspravi, dopisom od 2. februara zamjenika predsjednika Disciplinske komisije Admira Nevesinjca nam je odgovoreno da će se “javna rasprava zakazati, održati i zaključiti u roku potrebnom za donošenje odluke”, bez konkretnih informacija o mjestu i vremenu održavanja.

Nakon što je novinar došao da prati javnu raspravu koja je zakazana za 22. februar, Disciplinska komisija je nakon vijećanja saopštila da su donijeli odluku o isključenju javnosti zato što će “biti iznesen niz ličnih podataka disciplinski optuženog, uključujući podatke iz sfere privatnog života, i to prije svega podatke o zdravstvenom stanju”, te da će biti dozvoljeno “da prisustvujemo saopštavanju odluke Disciplinske komisije u meritumu, na način da će saopštenu odluku moći evidentirati u rukopisu”.

Kalamujić smatra da je isključenje javnosti sa disciplinskog postupka potpuno neopravdano iz više razloga. Jedan od njih, kako je naveo, jeste da se radi o postupku zbog napada i prijetnji novinarima CIN-a koji su radili svoj posao. On je dodao da bi disciplinski postupci trebali biti javni, a u ovom slučaju postoji i poseban javni interes.

“Druga stvar zbog koje je bilo jako bitno učešće javnosti u ovom postupku jeste što su se u slučaju ‘Čegar’, između ostalog, pored niza institucija u BiH, nevladinih organizacija, medija, političkih partija, uključili i poslanici Evropskog parlamenta i Evropske komisije, koji su napad na novinare osudili i zatražili hitnu istragu. Dakle, i s te strane, ne samo domaća nego evropska javnost je trebala biti obaviještena i dobro upoznata s onim što se dešava”, kaže Kalamujić.

 

    Jasmin Begić