Suđenje

Počelo suđenje Draganu Šojiću za zloupotrebu položaja

8. Marta 2023.15:52
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koji je optužen da je zloupotrebom položaja ili ovlasti oštetio budžet za oko 42.000 maraka.
Parlament i Vijeće ministara BiH. Foto: BIRN BiH

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši budžet BiH.

U optužnici se navodi da je Šojić više puta privatno putovao u Srbiju i Crnu Goru, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila, da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu, a kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

“Istovremeno, dok je bio van BiH, njemu je u službenoj evidenciji upisano da je na redovnom radu“, navela je tužiteljica Elvira Stanojlović tokom čitanja optužnice.

Kako se navodi u optužnici, Šojić je na ime neosnovano isplaćenih plata u iznosu od 35.200 KM, toplog obroka u iznosu od 1842. KM, potrošenog goriva po osnovu nenamjenskog korištenja službenih vozila u iznosu 2942.KM i troškova servisiranja službenih vozila u iznosu od 1892. KM, sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 41.877 KM, te u istom iznosu oštetio budžet BiH.

“Evidentno je da naloge od službenih putovanja unutar BiH nije realizovao, kako bi opravdao ranije pređene kilometre na službenim vozilima“, navela je tužiteljica.

Državno tužilaštvo planira saslušati 10 svjedoka, vještaka finansijske struke i priložiti materijalne dokaze.

Branilac optuženog Dragiša Jokić ocijenio je da je ovo još jedna iznuđena optužnica, te rekao da je istraga počela tri mjeseca prije nego je donesena odluka o provođenju istrage.

“Korištenje službenog vozila u privatne svrhe nije suprotno bilo kojem zakonu u BiH“, rekao je Jokić te naveo da njegov branjenik nije prekršio Pravilnik o korištenju službenih vozila.

“U Pravilniku stoji da je službeno vozilo na raspolaganju direktoru i zamjenicima 24 sata, a on sa porodicom živi u Beogradu i išao je autom na posao i kući“, kazao je Jokić.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart.

Selma Boračić Mršo