Suđenje

Blekić i ostali: Ne sjeća se izjava iz istrage

8. Marta 2023.16:58
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva se nije sjetio većine izjava koje su mu pročitane iz istrage.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Miran Deželak, svjedočeći putem videolinka iz Slovenije, naveo je da je 2013. došao poslovno u “NLB d.d. Ljubljana”, kao savjetnik za usklađenost.

Negirao je da je imao priliku učestvovati u analizi projekta “Marijin Dvor”, a potom mu je tužiteljica Lejla Kurtanović pročitala izjavu iz 2019., kada je kazao da je upoznat da se radilo na ideji da NLB izgradi na atraktivnoj lokaciji objekat za potrebe NLB grupacije, nakon čega je izjavio da je znao da postojanje projekta.

Tužiteljica Kurtanović mu je pročitala i dio izjave u kojoj je kazao da je po dolasku 2013. u NLB dostavljena istražnim organima dokumentacija jer se provjeravala ispravnost zaposlenih, a svjedok je kazao da je banka dostavila tu dokumentaciju, ali nema saznanja ko je to pripremao.

Potvrdio je da je bio ovlašten po punomoći NLB-a da 2019. pristupi Tužilaštvu i podnese imovinskopravni zahtjev u iznosu od 36 miliona.

Na pitanje je li mu poznato šta se desilo sa potraživanjem koje je htjela ostvariti NLB d.d. grupa, Deželak je izjavio da je potraživanje prodano i da je o tome obaviješteno Tužilaštvo.

Izjavio je da mu nije poznato da li je u sklopu radnog mjesta i dokumentacije uočio kakva je bila uloga “CBS Investa d.o.o Sarajevo” te kako se ne sjeća da je ta firma imala zadatak da od “Profin-Investa” kupi dio zemljišta. Dodao je da je zna da su postojale sumnje u vezi s ovim predmetom.

Svjedok se nije sjetio ni izjave da je “CBS Invest” pustio novčana sredstva oko dva miliona eura te da taj ugovor nije do kraja realizovan. Nije mu poznato da li je CBS ikada podnosio tužbu protiv “Profin-Investa” niti da “Profin-Invest” nije izvršio projektne obaveze.

Izjavio je da ne poznaje Amelu Kalisi i da se ne sjeća da je 2019. izjavio da je iz dokumentacije bilo vidljivo da je Kalisi trebala vršiti koordinaciju iz obaveza projekta “Marijin Dvor”. Ne sjeća se ni dijela iz izjave da je Andrej Flis trebao biti vođa tog tima.

Potvrdio je, na pitanje Suda, da su mu 2019. bile dostupne informacije i da mu je sjećanje bilo bolje.

“Danas nisam znao o kojem je predmetu riječ, nisam se pripremio”, kazao je Deželak.

Svjedok je na pitanje Odbrana potvrdio da on nikakva neposredna saznanja nema u vezi “Marijin Dvora” te da je isključivo skupljao dokumentaciju. Dodao je da je Blaž Brodnjak bio predsjednik Uprave “NLB d.d. Ljubljana”, dok je Andreas Burka bio član Uprave. Potvrdio je da su to lica koja su mu dala ovlaštenje za zastupanje NLB-a.

Na pitanje da je pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu koristio generalnu punomoć izdanu u Sloveniji 2016. kazao je da jeste, ali je ne može vidjeti.

Sanin Pešto, branilac Davera Halilbegovića, kazao je da svjedok očito nije ovlašten da poduzima radnje pred Kantonalnim tužilaštvom niti postavlja imovinskopravni zahtjev.

Senka Nožica, koja zastupa Armina Mulahusića, kazala je da  je uskraćeno pravo na Odbranu jer je svjedoku potrebno pokazati dokaze te predočiti dokumentaciju, što nije bilo moguće zbog tehničkih uslova.

Svjedok Mirko Jarc je putem videolinka naveo da je 2008. bio direktor “Žerjava”, koji se bavio inženjeringom i nekretninama. Kazao je da misli da su dobili poziv od NLB-a da se uključe u projekat “Marijin Dvor”. Izjavio je da se sjeća da je tri do četiri puta vidio Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.

U nastavku svjedočenja, Jarc je na pitanje da li je njegov dolazak u Sarajevo imao za cilj osnivanje neke nove firme ili ulazak u vlasničku strukturu “Profin-Investa” kazao da mu se čini da je bila neka inicijativa da se pokrene firma, ali ne zna je li to uradio Janko Jurica.

Potvrdio je da je ispred “Žerjava” u januaru 2008. kod notara potpisao ugovor, te da je cilj ulaska “Žerjava” u vlasničku strukturu bio provođenje projekta ljubljanske banke. Izjavio je da je inicijativa o sklapanju ugovora došla od Jurice, Halilbegovića i Mulahusića.

Kazao je kako je prije ulaska “Žerjava” u projekat “Marijin Dvor” imao sastanke sa Halilbegovićem i Mulahusićem i da je obilazio lokaciju. Potvrdio je da je on potpisnik i ugovora iz jula 2008. Jurica je spremao ugovor, kazao je svjedok, s kojim je bio kod notara. S njima je bio tada i “onaj drugi”, čije ime ne zna.

Na pitanje braniteljice Nožice, svjedok je kazao da ne zna da li je “Žerjav“ u septembru 2007. dao ponudu za gradnju projekta “Marijin Dvor“. Izjavio je i da “Žerjav“ nije imao nikakav dug prema NLB Leasingu. Tvrdi i da je parcela bila ozidana 2008., kada je bio u Sarajevu.

Naveo je i da je mnoge stvari Jurica radio mimo njega, a potvrdio je i da je vjerovatno ekonomska kriza uticala na neokončanje projekta “Marijin Dvor“. Dodao je da misli da u januaru 2008., u fazi potpisivanja ugovora nisu imali finansijske poteškoće za redovno poslovanje, te da nisu bili velika firma.

Zbog tehničkih uslova i smetnji, današnje cjelodnevno suđenje je vođeno otežano uz više pauza.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. mart.

Aida Trepanić