Vijesti


Polomljene olovke kao poruka poslanicima Narodne skupštine RS-a 14. Marta 2023. Vijest Novinari koji se protive kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj okupili su se jutros prije početka zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske ispred entitetskog parlamenta kako bi još jednom poslanicima poručili da zahtijevaju da nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a vrate predlagaču.
TikTok opasna mreža za porast trenda negiranja genocida u Srebrenici 14. Marta 2023. Vijest “Nove platforme i govor mržnje: Primjeri slavljenja presuđenih ratnih zločinaca i negiranje genocida na TikToku“, posebni su Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica o praksama negiranja genocida, čije je tromjesečno istraživanje iz prošle godine kao najčešće oblike negiranja utvrdilo aktivno poricanje, relativizaciju, podršku počiniteljima, priznavanje zločina, ali ne i genocida, te prizivanje novog genocida.
Džombić: Investiciono-razvojna banka nije koristila mjeru prinudne naplate 14. Marta 2023. Suđenje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) nije preduzela sve neophodne propisane radnje nakon što je kredit preduzeću “Energolinija” proglašen dospjelim, izjavio je sudski vještak ekonomske struke na suđenju bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću zbog zloupotrebe položaja.
Udruženja žrtava traže od OHR-a da Borovčaninu zabrani društveni i politički rad 14. Marta 2023. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” zatražili su od Ureda visokog predstavnika (OHR) da smijeni novoizabranog predsjednika Streljačkog saveza Republike Srpske Ljubomira Borovčanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici, kao i da mu se trajno zabrani društveni i politički rad.
Davor Dragičević dužan Dodiku isplatu po tužbi za klevetu 14. Marta 2023. Vijest Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom se djelimično usvaja tužba Milorada Dodika za klevetu protiv Davora Dragičevića i Milana Ćulibrka, urednika beogradskog nedjeljnika NIN. Davor, otac ubijenog Davida Dragičevića, najavio je žalbu na ovu presudu.
Republika Srpska omogućuje otkup kazne po automatizmu 14. Marta 2023. Vijest Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske koji predviđa da kaznu zatvora do godinu dana može otkupiti svako, ukoliko to želi, umjesto da o tome odlučuje sud, trebao bi se pred poslanicima u Narodnoj skupštini naći na narednoj sjednici.
Seno Šehović sklopio sporazum o priznanju krivnje 13. Marta 2023. Suđenje Suđenje za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije nastavljeno je bez Sene Šehovića, protiv kojeg je postupak razdvojen nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo zaključio sporazum o priznanju krivnje.
Čaušević: Stanovi i njive, prema vještakinji, legalno uplaćeni 13. Marta 2023. Vijest Na obnovljenom suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću, optuženom za pranje novca, vještačkinja ekomske struke je na poziv Odbrane iznijela nalaz i mišljenje o kupljenim nekretninama, prema kojima nije pronašla ništa sporno pri uplatama.
Zeljković i ostali: Izuzimanje dokumentacije iz Instituta za javno zdravstvo RS-a 13. Marta 2023. Suđenje Svjedočenjem Dragana Obradovića, u Banjaluci je nastavljeno suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i joč četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom nabavki za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.
Dujmović: Raniji savjetnici ministara bili sa srednjom stručnom spremom 13. Marta 2023. Suđenje Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, Odbrana je uložila niz materijalnih dokaza.