Vijest

Naredne sedmice žalba na presudu za zločin kod Teočaka

10. Marta 2023.16:50
Pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano iznošenje žalbe na oslobađajuću prvostepenu presudu Ratku Đurkoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Đurković je, kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade, oslobođen optužbi da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području općine Ugljevik, kao i jer nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistava četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni, a žalbena sjednica je zakazana za petak, 17. marta.

Istog dana je zakazana statusna konferencija petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u periodu od 1992. do 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka, zvanom “Mali logor”.

Za zločine u “Malom logoru” su optuženi Rajko i Duško Drljača, Milić Bućan, Goran Jorgić, Goran Bojić, Svetislav Cvijetić, Uroš Grab, Aleksandar Janković, Igor Kljakić, Milenko Letić, Borislav Milaković, Draško Radusinović, Gojko Soldat, Mile Vučković i Goran Savić. 

Oni se terete da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u periodu od 1992. do 1995. godine u VIZ-u zvanom “Mali logor”, između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljenjem te drugim nečovječnim postupanjem.

U srijedu, 15. marta, Odbrana Ramiza Drekovića će iznijeti završnu riječ. On je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije BiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine – artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica –naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno. 

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjenje u Zvorniku, Goraždu, Ključu, Tesliću, Rogatici, Bužimu, Sarajevo te drugim gradovima.

Emina Dizdarević Tahmiščija