Vijest

Novinari u Banjoj Luci zabrinuti za sigurnost svojih porodica nakon oštećenja auta

9. Marta 2023.16:28
Nakon što su u srijedu navečer oštećeni automobili novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače, kao i automobil portala Buka, banjalučki novinari, okupljeni danas ispred Palate Republike, izrazili su zabrinutost zbog napada na imovinu novinara i strah za svoje porodice, navodeći da Milorada Dodika smatraju odgovornim za atmosferu linča prema novinarima.
Aleksandar Trifunović. Foto: BIRN BiH

Banjalučki novinari okupili su se danas ispred Palate Republike jer su jučer oštećeni privatni autombili urednika portala Buka, Aleksandra Trifunovića i novinara Euro Blica, Nikole Morače, kao i službeni automobil portala Buka.

“Ja se ne osjećam dobro, uznemiren sam. Do sada sam na udaru bio ja kao urednik portala i naš medij, ali ovo je prvi put da se nešto ovako dešava u blizini moje porodice“, rekao je Trifunović.

Dodao je da se osjeća bespomoćno, da policija jeste brzo reagovala i, srećom, postoji snimak na kojem se vide lica koja uništavaju automobile.

Morača kaže da su mu u banjalučkoj policiji rekli da će sve učiniti da otkriju identitet napadača. I on kaže da se osjeća ugroženo, posebno zbog porodice i djece, kao i da se nada da će napadač biti uskoro pronađen. Ne zna šta tačno može biti povod za napad.

“Od ovog što se dešava sa mnom u posljednje vrijeme, do ovog najavljenog zakona o kriminalizaciji klevete. Naravno tu je i izjava gospodina Dodika od juče gdje su novinari proglašeni ‘spodobama’, tako da ima mnogo stvari koje bi mogle uticati na ovo ponašanje nepoznate osobe“, rekao je Morača, od kojeg je policija prije nekoliko dana tražila da im otkrije identitet izvora, oduzevši mu telefon.

Nikola Morača. Foto: BIRN BiH

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jučer je, komentarišući zahtjeve novinara da Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS-a koji, između ostalog, predviđa kriminalizaciju klevete bude povučen iz procedure, govorio o novinarima “kao spodobama i reketašima“. Posebno je etiketirao pojedine novinare kao one “koji brane klevetu i laž“.

Dodik je danas osudio napad na imovinu novinara, kazavši da očekuje od policije da razriješi slučaj, ali je ponovo targetirao pojedine novinare i medije. Dodik tvrdi da niko nema razloga da se plaši novog zakona.

“Nećemo razgovarati sa onima koji prave spektakle koji ne postoje, posebno sa onima kao Trifunović koji je novcem USAID-a kupovao najbolje automobile. U svakom slučaju, žao mi je zbog uznemiravanja njihove djece i apsolutno osuđujem to”, istakao je.

“Biće javna rasprava i svi ćete imati šansu da dođete. Ja sam spreman da sjednem sa svima vama i sa ovim bundžijama. Jedini način da se vodi javna rasprava jeste da imamo nacrt. To ništa upereno ni protiv jednog novinara, kako se pokušava predstaviti u javnosti“, rekao je Dodik, dodajući da postoje indicije da su novinari čija su vozila oštećena “i ovi oko njih sami iscenirali takvu aktivnost“.

BIRN Bosne i Hercegovine ranije je pisao da će se, uprkos protivljenju novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija, Nacrt izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koji, između ostalog, predviđa kriminalizaciju klevete, biti naredne sedmice pred poslanicima Narodne skupštine.

Među ostalim orgaqnizacijama koje su reagovale, Ujedinjene Nacije izrazile su zabrinutost Nacrtom ovih izmjena.

“BiH je bila prva zemlja u regionu koja je ukinula kriminalizaciju klevete 1999. godine, pokazujući da prepoznaje važnost slobode izražavanja u skladu sa međunarodnim i evropskim vrijednostima. Ove godine se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i kriminalizacija klevete bi bila korak unatrag“, navodi se u saopštenju UN-a.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić, rekao je danas da će novinari posegnuti za svim pravnim mogućnostima kada su nastojanja da se spriječi usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u pitanju. Potvrdio je da su novinari tražili sastanak sa svim šefovima klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Ne bježimo ni od protesta, to je legitiman način izražavanja nezadovoljstva nečim. Ovo nije bitka novinara, ovo je bitka građana i aktivista, ali i akademske zajednice. Nevjerovatno je da akademska zajednica nema stav“, rekao je Vukelić.

Vladimir Kovačević