Suđenje

Dujmović: Raniji savjetnici ministara bili sa srednjom stručnom spremom

13. Marta 2023.15:24
Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, Odbrana je uložila niz materijalnih dokaza.
Zora Dujmović s braniocima. Foto: BIRN BiH

Kantonalno tužilaštvo je uložilo prigovor relevantnosti na devet ranije dostavljenih dokaza Odbrane za koje tvrde da se ne odnose na predmet optuženja i da nisu poznate niti naznačene okolnosti na koje se odnose.

“Ističem prigovor relevantnosti jer se dokazi ne odnose na predmet optuženja. Ovi dokazi se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu s optužnicom niti dokazima Tužilaštva jer se isti tiču istrage Odbrane da li se pred ovim tužilaštvom vode slični postupci protiv drugih nosilaca vlasti”, naveo je tužilac Dragoslav Gluhović.

Dokaz Odbrane u vidu ranije sudske presude, Kantonalno tužilaštvo smatra nepotrebnim i predlaže odbijanje takvog prijedloga.

“Mislim da nema potrebe da se u sudski spis ulaže sudska praksa istog suda kao dokaz”, kazao je Gluhović.

Branilac Davor Martinović je rekao da Odbrana ostaje pri svim dokazima koje su predložili, kao i da su navodi Tužilaštva irelevantni, a da su okolnosti više nego poznate jer su na iste ispitivani svjedoci, a Sud nije odbijao mogućnost ispitivanja. On je kazao da bi odbijanjem dokaza došlo do povrede zakona.

“Mogli smo utvrditi da su, doslovno u svakom sazivu prethodnih ministara, postojali savjetnici koji nisu ispunjavali propisane uvjete. Čak se govorilo i o većem broju savjetnika, od kojih su neki imali samo srednju stručnu spremu”, rekao je Martinović.

Sud je prihvatio sve dokaze Odbrane, kao i zahtjev Tužilaštva za produženje roka od 20 dana za dostavljanje dodatnih dokaza.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Naredno suđenje je zakazano za 13. april, kada je planirano izvođenje dodatnih dokaza i završne riječi.

Azra Husarić Omerović