Vijesti


U maju statusna konferencija u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića 3. Marta 2023. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) za 17. maj ove godine zakazao je statusnu konferenciju u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nekadašnjih zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, nepravosnažno osuđenih na po 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Davor Dragičević nakon sastanka u Tužilaštvu BiH: “Moja pravna borba je završena!“ 2. Marta 2023. Vijest “Za mene je pravna borba danas završila“, kazao je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, čiji slučaj ubistva od prije pet godina već dvije godine istražuje Državno tužilaštvo.
Potvrđena optužnica za ubistva, silovanje i zlostavljanja u Bosanskom Brodu 2. Marta 2023. Vijest Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv tri osobe za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Bosanskom Brodu počinjene od aprila do oktobra 1992. godine.
Mutap i ostali: Tužilaštvo traži novo suđenje, a Odbrane odbijanje žalbe 2. Marta 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene oslobađajuće presude i novo suđenje Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza, dok su Odbrane zatražile odbijanje žalbe Tužilaštva kao neosnovane.
Članovi VSTV-a raspravljali o nemogućnosti održavanja konferencije u Neumu 2. Marta 2023. Vijest Izmjene Poslovnika VSTV-a BiH prema kojima je predloženo da se ispituje ranija disciplinska i krivična odgovornost pri imenovanju na funkcije i napredovanju sudija i tužilaca, kao i drugi prijedlozi, poslani su na dodatne provjere u radna tijela, te je odlučeno da ih članovi ovog pravosudnog tijela neće usvojiti tokom ove sjednice, koju su u velikoj mjeri posvetili raspravi o mjestu održavanja godišnje konferencije za nosioce pravosudnih funkcija.
Ustavni sud BiH van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske 2. Marta 2023. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremeno je van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, nakon što je na plenarnoj sjednici usvojen zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i drugih za ocjenu ustavnosti i donošenje privremene mjere.
Za posao u Graničnoj policiji traženo deset hiljada eura 2. Marta 2023. Suđenje U nastavku suđenja za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedoci su ispričali da im je tokom konkursne procedure tražen novac kako bi dobili zaposlenje.
Narcis Džumhur i ostali: Novi članovi Sudskog vijeća 28. Februara 2023. Suđenje Na obnovljenom suđenju bivšem direktoru “Željeznica Federacije” Narcisu Džumhuru i ostalim optuženim za zloupotrebe položaja i sklapanja štetnih ugovora, rečeno je da je došlo do izmjene predsjedavajućeg i članova Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.
Delimustafić i ostali: Ponovo odgođen početak suđenja 28. Februara 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu ponovno je odgodio početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala, a zbog nedolaska optužene Samire Skorupan i njenog branioca.
Cikotić: Povećavanje količina traženog, a smanjenje starijeg oružja 28. Februara 2023. Suđenje Na suđenju bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva ukazao je na štetnosti i nepravilnosti izmjena ugovora o prodaji oružja.