Suđenje

Mihajlović: Novac iz KDP-a uzet po naredbi optuženog bez znanja postupajućeg tužioca

10. Marta 2023.16:48
Svjedok Oleg Čavka ispričao je kako je otkrio da je jednom predmetu oduzeti novac uzet na osnovu naredbe koju je potpisao optuženi Božo Mihajlović, suspendovani tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kojem se sudi za nesavjestan rad u službi.
Oleg Čavka. Foto: BIRN BiH

Čavka je rekao da je 2010. počeo raditi kao tužilac u Tužilaštvu BiH i da je bio zadužen za više predmeta koje su prethodno radili međunarodni tužioci. Naveo je da jedan od njih bio predmet “Milorad Milaković i drugi”, koji se ticao organizovanog kriminala i trgovine ljudima, u kojem su neka lica već bila osuđena a neka u bjekstvu.

“Nažalost, nije vršena primopredaja predmeta spis po spis”, rekao je svjedok pred Opštinskim sudom u Sarajevu.

On je dodao da je taj predmet bio u mirovanju do 2016., kada mu je advokat rekao da jedan od optuženih, koji je bio u bjekstvu, želi da se preda. Čavka je ispričao da su počeli tragati za spisom predmeta, ali ga nije mogao pronaći i obratio se Bogdanu Bogdanoviću, koji je bio zadužen za kasu deponovanih predmeta (KDP).

Bogdanović mu je, kako je naveo, pokazao masu oduzetih predmeta u tom slučaju, rekavši mu da samo nema novca koji mu je Mihajlović naredio da donese. Čavka je rekao da je, na osnovu akata o polaganju i podizanju predmeta u tom slučaju, vidio da da je novac u protivrijednosti od 55.000 maraka uzet iz KDP-a u novembru 2010.

Čavka je rekao da se iznenadio što je Mihajlović bez njegovog znanja postupao u njegovom predmetu i da ga je o tome pitao.

“Njegova reakcija je bila čudna. Burno je reagovao, da on ne zna ništa, da mu ne donosim takve stvari… Rekao je: ‘Nemoj meni poturati'”, prisjetio se svjedok, dodajući kako misli da je Mihajlović u međuvremenu shvatio šta se dešavalo.

Čavka je rekao da su tužioci potpisivali akte za kolegu koji je odsutan, ali da na aktu treba stajati ime postupajućeg tužioca.

“Nije sporno da je neko potpisao za mene, ali to treba biti u spisu”, rekao je svjedok.

On je naveo da je akte Mihajlovića za potpis donosila njegova bliska saradnica Sedina Beridan. Potvrdio je da je 2011. potpisao naredbu Mihajlovića za KDP koju mu je donijela Beridan. Kazao je da je pozvao Mihjlovića i da mu je on rekao da slobodno potpiše.

Mihajlović je u unakrsnom ispitivanju insistirao da ga Čavka nije nazvao jer bi shvatio da nešto nije uredu, pošto se radilo o predmetu koji je davno bio završen. Tvrdio je da je dobro znao kakve je instrukcije davao saradnicima kada je bio odsutan.

“Da me bogdo bilo koji tužilac samo obavijestio, davno bi to bilo otkriveno”, istakao je optuženi.

Čavka je nakon toga rekao da ne može tvrditi sto posto da je tada nazvao Mihajlovića, ali da je inače zvao tužioce kada bi mu donijeli da potpišu neki akt za njih.

Svjedok je rekao da je Milorad Milaković, koji je bio pobjegao s izdržavanja kazne, izjavio da je zvao tužioca Mihajlovića da mu vrati oduzeti novac, a mu je on rekao da će dobiti novac kad se vrati nazad.

On je kazao da je, nakon što je utvrdio da je novac nestao, pokrenuta istraga u Tužilaštvu i da je u jednoj prostoriji u podrumu pronađen spis “Milaković i drugi”. Taj predmet je, prema njegovim riječima, žrtva pravnog nasilja međunarodnih tužilaca, koji nisu postupali po zakonskim odredbama, te je na kraju skinut pečat o potvrđivanju optužnice, a djela za koja su mogli biti optuženi odavno su bila zastarjela.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM. Njemu je prvobitno suđeno u Sudu BiH, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Opštinski sud u Sarajevu.

Suđenje se nastavlja 22. marta.

Marija Taušan