Vijesti


Ranjen ležao u bolnici 12. Aprila 2013. Članak Svjedočeći u svoju korist, optuženi Redžep Beganović je izjavio da je bio na bolovanju kada je u decembru 1993. počinjen zločin za koji ga optužnica tereti.
Metak u čelo 11. Aprila 2013. Članak Na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, Ana Zečević je ispričala kako je saznala da joj je suprug ubijen u Sijekovcu u martu 1992. godine.
Alibi za optuženog Memića 9. Aprila 2013. Članak Svjedokinja Odbrane na suđenju za zločin počinjen 16. aprila 1993. godine u Trusini (općina Konjic), kazala je da je optuženog Mensura Memića zvanog Menta taj dan vidjela na Igmanu.
Mrak na očima 9. Aprila 2013. Članak Na suđenju optuženom Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je nakon hapšenja u septembru 1993. godine bio maltretiran u Rogića kućama u Donjoj Jablanici.
Spiskovi za pravdanje sredstava 9. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještak policijske struke je rekao da početkom rata na području Srpske opštine Centar nije bilo stanice policije.
“To treba postrijeljati” 9. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da je 9. maja 1992. godine prepoznala izvjesnog Najdana kada se obratio vojnicima koji su čuvali mještane Glogove.
Ubod od čakije 9. Aprila 2013. Članak Svjedoci Odbrane optuženog Mirsada Vatrača na suđenju za zločin u Kotor Varoši, kazali su da se on povrijedio čakijom, te da je hodao sa “zamotanom nogom”, ali nisu mogli precizirati kada se to dogodilo.
Dan mirovanja za optuženog 9. Aprila 2013. Članak Tužioci u Haagu nisu započeli izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici na suđenju Ratku Mladiću jer je on bio podvrgnut manjem medicinskom zahvatu, poslije čega su ljekari preporučili jedan dan mirovanja.
“Ugošćavanje” zatvorenika u Kuli 9. Aprila 2013. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši upravnik zatvora Kula kod Sarajeva Soniboj Škiljević posvjedočio je da ratni zarobljenici i drugi pritvorenici u tom zatvoru nisu bili zlostavljani, mučeni, niti ponižavani u periodu od 1992. do 1995. godine.
Zločini su politički govor 9. Aprila 2013. Članak Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da nikada nije čuo da je Karadžić od bilo koga tražio da “počini bilo kakav zločin”.