Članak

Napad na prepad

10. Septembra 2013.00:00
U okviru pobijanja dokaza Odbrane, Tužilaštvo BiH je ispitalo vještaka vojne struke, koji je kazao kako je selo Serdari bilo izvan zone borbenih dejstava, da u selu nije bilo srpskih snaga, niti organizovane odbrane.

This post is also available in: English

“Da se selo Serdari nalazilo u zoni borbenih dejstava, ne bi se radio uviđaj, jer su gubici u toku borbe nešto što je očekivano”, objasnio je Dragomir Keserović, vještak vojne struke.

Vještak je na osnovu dobivene dokumentacije iznio svoj nalaz i mišljenje u vezi sa zločinom u selu Serdari počinjenim 17. septembra 1992. godine, za šta se terete Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš. U napadu je ubijeno 16 civila.

Keserović je rekao kako nijedna jedinica srpskih snaga nije bila u rejonu sela Serdari, već da su bili samo civili i dva vojnika na dopustu.

On je objasnio da su tokom napada dva vojnika pružila otpor štiteći svoje porodice, te da su tako ubijeni. U selu su, prema njegovim riječima, držane straže, ali stanovnici sela nisu bili mobilisani ni u jednoj jedinici.

“Selo Serdari nije bilo branjeno. Dejstvo na selo je bilo na prepad”, kazao je vještak.

Na pitanje Ljubomira Kitića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, koji je bio cilj napada na selo, vještak je odgovorio da je zadatak bio zauzeti, prikupiti materijalna sredstva i zarobiti što više lica da bi se koristila kao taoci.

Odbrane će na narednom ročištu unakrsno ispitati vještaka.

Suđenje se nastavlja 17. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English