Članak

Sud u Doboju ne može naći svjedoke

11. Septembra 2013.00:00
Suđenje Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića odgođeno je na neodređeno vrijeme jer Okružni sud u Doboju ne može da pronađe preostale svjedoke Tužilaštva.

This post is also available in: English

“Sud još nema tačne adrese svjedoka Amira i Amire Ikotić. Sud se pisanim zahtjevom obratio i SIPA-i (Državnoj agenciji za istrage i zaštitu), međutim još nismo dobili te podatke i ne možemo da radimo dalje dok se to ne obezbijedi”, kazala je Hatidža Hodžić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Okružni tužilac Izudin Berberović je rekao da su ovi svjedoci davali iskaze istražnom sudiji u Zenici, ali da je neophodno njihovo svjedočenje zbog promjena u iskazima Amire Ikotić.

Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog Odbrane da optuženi Pijunović svjedoči u svoju korist. 

“Ne postoji mogućnost da moj branjenik svjedoči prije iskaza tih svjedoka koji su navedeni u jednoj od težih tačaka optužnice”, kazao je Siniša Lopandić, branilac optuženog.

Okružno tužilaštvo Doboj tereti Pijunovića da je od maja do jula 1992. godine učestvovao u mučenju, odvođenju, silovanju i zatvaranju civila. Prema navodima optužnice, Pijunović je bio pripadnik policijske formacije “Miće” – “Crvene beretke”, koja je bila u sastavu oružanih snaga Republike Srpske (RS).

Prema optužnici, Pijunović je od osobe nesrpske nacionalnosti, uz prijetnju oružjem, oduzeo “novac za srpsku vojsku”.

Sudsko vijeće naknadno će donijeti odluku o drugom zahtjevu Odbrane da se već saslušani svjedoci Tužilaštva Ašir Kopić i Šaban Mešinović suoče sa optuženim Pijunovićem.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English