Članak

Udarci u skladištu u Gornjem Zoviku

11. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Asmiru Tatareviću i Arminu Omaziću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Optužbe su ispričali da su 1992. godine bili maltretirani tokom zatočeništva u Gornjem Zoviku, nedaleko od Brčkog.

This post is also available in: English

Svjedok Lazar Radovanović se prisjetio kako je 15. septembra 1992. godine zarobljen nakon pada Bukvika, i zajedno s drugim mještanima srpske nacionalnosti odveden u školu u Gornjem Rahiću.

“Tu su me ispitivali, pretresli, a nedugo zatim i vratili mi oduzete stvari. Zatim su me odveli u mračnu prostoriju, gdje me je više uniformisanih lica premlatilo, ali ja nisam mogao da raspoznam ko su oni. Nakon nekoliko dana sam prebačen u jedno građevinsko skladište u Gornjem Zoviku, gdje sam bio sve do razmjene”, rekao je svjedok.

Prema Radovanoviću, zarobljenike srpske nacionalnosti u Gornjem Zoviku čuvala su uniformisana lica, uglavnom vojni policajci, a neki su ih i maltretirali.

“Izvodili su me u zasebnu prostoriju i svakodnevno ispitivali i tukli nogama, palicama i čime su stigli, po cijelom tijelu, tako da sam imao modrice i krvario sam. Osim mene su ispitivali i druge zarobljenike, ali nisu sve udarali. Znam da su često izvodili na ispitivanje Lazara Stjepanovića, koji se vraćao krvav i u modricama”, kazao je Radovanović.

Prema optužnici, Asmir Tatarević i Armin Omazić su, kao pripadnici Armije BiH (ABiH), fizički zlostavljali zatvorenike srpske nacionalnosti. Tatarević je tada bio vojnik u pratnji komandanta 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu, dok je Omazić bio vojni policajac. 

Na ovom ročištu je svjedočio i Marko Stjepanović, koji se prisjetio da je zarobljen dva ili tri dana nakon napada na Bukvik 14. septembra 1992. godine.

“Prvo su nas dovezli u Dom u Gornjem Rahiću, odakle su nas sutradan odvezli u Gornji Zovik. Uslovi su bili nikakvi jer smo ležali na paletama prekrivenim ćebetom. Bili smo zaključani, a nismo mogli ni otići da obavimo fiziološke potrebe. Sjećam se da su nas čuvali vojnici i da su znali ući u skladište i udariti koga stignu rukom ili palicom. Mene su često puta znali udariti”, posvjedočio je Stjepanović.

On je dodao da su zarobljenici iz tog Gornjeg Zovika odvođeni na ispitivanje u jednu kuću u kojoj su se nalazila lica u uniformama, te da je i on jednom vođen na to ispitivanje, ali da ga pritom niko nije udarao niti maltretirao.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English