Vijesti


Ubistva muškaraca iz konvoja 23. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je čula kako je optuženi Ljubomir Tasić organizovao konvoje iz kojih su muškarci – među kojima je bio i njen muž – izdvojeni i strijeljani.
“Ljudsko ponašanje” Dževada Salčina u Trusini 22. Aprila 2013. Članak Drugog dana svjedočenja u svoju korist, optuženi Dževad Salčin zvani Struja je rekao da 16. aprila 1993. godine nije bio očevidac ubistava Hrvata u selu Trusina kod Konjica, .
Zločini pred Tribunalom: Prijedor 22. Aprila 2013. Članak U Sarajevu je prikazan dokumentarni film “Zločini pred Tribunalom: Prijedor” u organizaciji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).
“Milicioner” sa Vraca 22. Aprila 2013. Članak Vještak policijske struke koji je svjedočio u korist Odbrane kazao je da optuženi Goran Sarić nikada nije imenovan na mjesto načelnika Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Centar.
Zatraženo produženje pritvora za Kahru Vejzovića 22. Aprila 2013. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Kahri Vejzoviću, osumnjičenom za zločin u Kladnju, dok je Odbrana predložila jemstvo i mjere zabrane.
Unakrsno ispitivanje svjedoka 20. maja 22. Aprila 2013. Članak Odbrana Save Babića, optuženog za zločin u Bratuncu, unakrsno će ispitati zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH 20. maja, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Galić tvrdi da nije znao za napade na civile u Sarajevu 22. Aprila 2013. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislav Galić izjavio je da od 1992. do 1994. godine nije naredio nijedan snajperski napad na civile u Sarajevu.
Svjedoci nisu vidjeli optuženog u blizini zarobljenika 22. Aprila 2013. Članak Na suđenju Hajrudinu Trli pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Odbrane tvrde da optuženi nije bio u blizini zarobljenika na Banj brdu, te da ih nije maltretirao.
Nepomični i izgorjeli 19. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području općine Prijedor, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se kako je vidjela mrtvog muža ispred džamije, gdje je strijeljan zajedno sa ostalim komšijama u julu 1992. godine.
Nosili mrtva tijela, pa ubijeni 19. Aprila 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću, tužioci su prikazali snimak ubistva šestorice Srebreničana koje su, sredinom jula 1995. godine, u okolini Trnova počinili pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni”.