Članak

Suđenje Franji Pravdiću počelo iznova

11. Septembra 2013.00:00
Suđenje Franji Pravdiću za ubistva braće Edina i Ediba Fejzića pred Kantonalnim sudom u Zenici započelo je iznova nakon što je došlo do promjene u sastavu Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

Nakon što je suđenje Pravdiću započelo iznova, u korist Optužbe je svjedočio Husein Okanović koji je tokom augusta 1993. godine bio u zatočeništvu sa braćom Fejzić u Žepču.

Okanović je ispričao da je sa braćom Fejzić i izvjesnim Safetom Halilovićem bio na kopanju rovova u mjestu Orahovica, u blizini Žepča.

“Edib Fejzić je zgrabio pušku jednog vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i pozvao mlađeg brata da bježi. Nastala je pucnjava u kojoj su ranjena dva vojnika koja su kasnije preminula, a Edib je ranjen. Odveli su nas sve u Orahovicu pred komandu. Prišao je jedan vojnik i vikao: ‘Gdje su ovi što su mi brata ubili?’ Jednim rafalom je ubio prvo Ediba, a zatim je pucao u Edina Fejzića. Okrenuo se onda prema nama, a u tom momentu je između nas stao Anto Budimir i vikao da ubije njega jer nismo ništa krivi”, prisjetio se Okanović.

On je kazao da je potom odveden u Bistricu, gdje je saznao da su ranjeni vojnici bili Jakov Tadić i jedan od Pravdića, koji nije imao dva prsta od rođenja.

“Tog Pravdića sam znao iz viđenja i znao sam da je ovaj vojnik što je pucao takođe Pravdić. Kasnije, kada sam davao iskaz, pokazali su mi slike i ja sam ga prepoznao, a policajci su mi rekli da se zove Franjo”, ispričao je Okanović koji je svjedočio bez prisutva optuženog jer je Kantonalni sud uvažio njegovu potrebu da se ne sretnu “iz straha za vlastitu sigurnost”.

Franjo Pravdić je optužen da je u augustu 1993. godine u selu Orahovica, općina Žepče, ubio ratne zarobljenike koji su pokušali pobjeći.

Na ovom ročištu je svjedočio i nekadašnji pripadnik HVO-a Anto Budimir, koji je kazao da je u augustu 1993. u momentu pucnjave bio u komandi u Orahovici.

“Pritrčao sam i vidio dva civila kako leže. Stao sam između grupe civila i vojnika. Nešto sam vikao, ne sjećam se tačno šta, ali su se razišli”, izjavio je Budimir.

Budimir je rekao da se ne može sjetiti koliko je bilo civila niti ko je od pripadnika HVO-a pucao, s obzirom da su bili “maskirani, namazani po licu, i da ih je bilo više”.

Na pitanje kako je u izjavi datoj u januaru ove godine tokom istrage rekao da je stao između Franje Pravdića i civila, svjedok Budimir je kazao da je prilikom uzimanja izjave bilo rasprave o Franji i da je vjerovatno zato on izdvojen, te da nije imao naočale i nije čitao svoju izjavu.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English