Članak

Potvrđena optužnica protiv Sarića za genocid

11. Septembra 2013.00:00
Državni sud potvrdio je optužnicu kojom je Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optužen za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

U optužnici se navodi da je Sarić svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida tokom kojeg je prisilno premješteno 40.000 stanovnika i ubijeno više od 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Sarić je optužen da je u julu 1995. zapovijedao policijskim snagama koje su na području Srebrenice učestvovale u pretresima i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Kako je ranije navelo Tužilaštvo BiH, Sarić se tereti i da je izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada Bošnjaka, koji su preko šume pokušavali izaći iz Srebrenice, a na koje je pucano iz pješadijskog i artiljerijskog naoružanja.

“Muškarci su pozivani na predaju, a nakon što bi se predali, nije im ukazivana ljekarska pomoć iako je dio njih bio ozbiljno ranjen, već su im oduzimane lične stvari, poslije čega su pripadnici specijalne brigade policije Jahorina, kod jedne kuće u Sandićima, izvršili strijeljanje 15-20 Bošnjaka”, smatra Tužilaštvo BiH.

Nakon toga, kako stoji u optužnici, pripadnici odreda specijalne brigade policije Šekovići, učestvovali su u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu Kravica, gdje je njih oko 1.000 pogubljeno.

Prvostepenom presudom Suda BiH, Goran Sarić je 28. avgusta osuđen na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Sarajeva.

Denis Džidić


This post is also available in: English