Članak

Sugestije zločina u Srebrenici

11. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vojni ekspert Haškog tužilaštva Richard Butler kazao je tokom unakrsnog ispitivanja da nikada nije našao dokument u kojem je optuženi naredio ubistva u Srebrenici počinjena u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je Butler – koji je prošle nedjelje izložio hronologiju srebreničke operacije Vojske Republike Srpske (VRS), uključujući i pogubljenje hiljada zarobljenih Bošnjaka u julu 1995. godine – pristrasan, s obzirom da je radio za Haško tužilaštvo. 

Butler je ovu sugestiju odbacio, naglasivši da će objektivnost njegovog izvještaja ocijeniti Haški sud.

Na pitanje Ivetića da li je pronašao ijedan dokument sa Mladićevim potpisom kojim je bili naređeni zločini u Srebrenici, Butler je odgovorio: “Nisam naišao na dokument kojim je Mladić naredio pogubljenje zarobljenika.”

Skrenuo je, međutim, pažnju na Mladićevo naređenje, s jeseni 1995. godine, da se obezbijedi gorivo za operaciju premještanja posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava iz primarnih u sekundarne grobnice, koje je, po njegovoj ocjeni, “sugerisalo zločin”.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN). Optužnica tereti Mladića i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Advokat Ivetić je nastojao da potkopa kredibilitet Butlera sugestijom da je on, Butler, kao obavještajni oficir Armije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), krajem devedesetih bio “pozajmljen” Haškom tužilaštvu kao vojni analitičar u istrazi o zločinu u Srebrenici.

Potvrdivši to, Butler je, međutim, izjavio da je u to vrijeme sve zadatke dobijalo od Tužilaštva, a ne od američke vojske, koja kasnije, kako je podvukao, nije imala nikakvu ulogu u izvještaju koji je napisao o Srebrenici.

Na tvrdnju Ivetića da je analizirao samo dokumente koje su mu dostavili tužioci, vojni ekspert je uzvratio da se, iako su kasnije otkriveni brojni drugi dokumenti, “nije pojavila nijedna alternativna verzija događaja u Srebrenici i uloge VRS-a” koja bi pokazala da njegov izvještaj nije validan.

Svjedočenje Butlera nastavljeno je u prisustvu optuženog Mladića, koji je prethodna dva ročišta tvrdio da zbog bolesti nije u stanju da učestvuje u procesu. Mladić se pojavio u sudnici nakon što je Sudsko vijeće u utorak, 10. septembra – na osnovu ljekarskog nalaza – odlučilo da je optuženi sposoban za suđenje. 

U sudnici nije bilo riječi o Mladićevom zdravstvenom stanju, osim što je predsjedavajući sudija Alphons Orie podsjetio da je na Apelacionom vijeću da odluči hoće li radna sedmica, na zahtjev Odbrane a po preporuci ljekara, biti skraćena sa pet na četiri dana. Sudsko vijeće je već dva puta odbilo taj zahtjev, a Odbrana je na tu odluku uložila žalbu.

Mladićev branilac će unakrsno ispitivanje Butlera nastaviti u četvrtak, 12. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English