Članak

Zbog komentara isključena javnost

10. Septembra 2013.00:00
Prvi svjedok Odbrane Ljubomira Tasića, optuženog za zločine počinjene u Višegradu, svjedočio je bez prisustva javnosti nakon što je Odbrana saopštila da se svjedoku prije svjedočenja obratila Bakira Hasečić.

This post is also available in: English (English)

Mirsada Beganović-Žutić, braniteljica optuženog Tasića, kazala je Sudskom vijeću da je prije početka suđenja Hasečić “uputila komentar” svjedoku Dragi Gavriloviću, zbog čega je zatražila da bude isključena sa suđenja.

“Svjedok se prijavljivao na prijavnici suda i iza njega je bila gospođa Hasečić, koja je svojim komentarom pokušala možda uticati na svjedoka rekavši nešto u smislu: ‘Kakav je ovo sud kad ovakvi svjedoče’”, rekla je braniteljica.

Dodala je i kako je moguće da zbog takvog komentara “svjedok ne svjedoči kako treba”.

Sudsko vijeće je na dijelu sjednice zatvorenom za javnost raspravljalo sa svjedokom Gavrilovićem o tome šta se desilo prije početka suđenja. Nakon toga, Vijeće je saopštilo da javnost neće biti prisutna dok ovaj svjedok bude svjedočio kako bi mu se “omogućilo nesmetano svjedočenje”.

Izlazeći iz sudnice, Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, kazala je: “Da ima pravde, Drago bi davno bio iza rešetaka.”

Gavrilović je svjedočio na suđenju Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u Višegradu.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako je navedeno, prvi počeo strijeljanje zatočenika.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje se nastavlja 17. septembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English (English)